Vés al contingut

La primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi, la RUTI, està aturada per falta de finançament i el doctor Pere-Joan Cardona, que lidera la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), va decidir fer avançar la investigació per una altra banda. El resultat: un suplement alimentari contra la malaltia que a partir del 2016 es vendrà a les farmàcies de l’Índia i el Nepal, dos dels països amb més incidència de tuberculosi.

Aquest producte es va patentar l’any 2013, registrat amb la marca Nyaditum resae, i s’ha introduït al mercat internacional gràcies a la creació de l’spin-off biotecnològica Manremyc, creada i dirigida pel Dr. Pere-Joan Cardona de l’IGTP.

L'empresa ha aconseguit tancar un acord amb Tablets India, la companyia líder en l’àmbit dels probiòtics al país, i es preveu que la imminent comercialització abasti més d’un milió de ciutadans de l’Índia i el Nepal durant els primers tres anys. Els primers llaços de col·laboració amb el país es van establir des de que Manremyc va viatjar-hi el 2013 juntament amb la Generalitat, Biocat i altres empreses.

El suplement dietètic s'ha elaborat en base a un bacteri present a l'aigua potable, recollit per primer cop al riu Cardener, molt semblant al que causa la tuberculosi però que el cos identifica com un aliment i el tolera. Els assajos clínics en humans han demostrat que el producte és segur, genera una resposta immune protectora i és recomanable per a les persones infectades o en risc de contagiar-se.

La comercialització del suplement alimentari començarà a dos països però amb la vista posada també a la Xina i altres fronts del sud-est asiàtic, on ja hi ha establerts contactes. L'equip de Manremyc vol arribar al màxim de persones que no puguin pagar el tractament perquè la tuberculosi causa, actualment, un milió i mig de morts l'any.

Notícies relacionades:

Pere Joan Cardona, guardonat per la seva recerca en la vacuna contra la tuberculosi (13.06.2014)

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.