Vés al contingut

Redacció

La Societat Catalana de Biologia (SCB) ha fet públic un manifest adreçat a la societat i a les administracions on demana més reconeixement per aquest àmbit científic a Catalunya. "La biologia ens proporciona unes eines intel·lectuals i pràctiques que són essencials per comprendre el món i entendre la nostra espècie, les interaccions que tenim amb l’entorn i les nostres patologies", diu el document. Pere Puigdomènech, membre de l'SCB i director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), va ser qui va presentar-lo el passat 25 d'octubre durant el Debat sobre recerca en biologia avui, una de les activitats de celebració del centenari de l'SCB.

L’objectiu del manifest és cridar l’atenció sobre diversos aspectes:

  • La importància que ha de tenir la biologia en tots els nivells educatius, atès que "per prendre les decisions més adequades en cada etapa educativa, cal que els ciutadans coneguin tan bé com sigui possible tots els aspectes de les ciències de la vida".
  • Promoure una recerca de qualitat en biologia, ja que només amb una activitat científica d’excel·lència "es poden integrar els descobriments més innovadors en les pràctiques de la medicina, en la producció d’aliments i béns, i en la gestió del medi ambient que necessita la nostra societat".
  • Donar suport a les empreses basades en la generació i l’explotació del coneixement biològic i compartir-lo amb els ciutadans, que d'altra banda, segons el manifest, "és una obligació dels professionals de la ciència i del periodisme". 
  • Impulsar les professions que requereixen el coneixement de la biologia en la recerca, les empreses i l’Administració, i que ofereixen als joves "un camp d’activitats diverses en el qual poden realitzar objectius vitals d’una riquesa poc comparable a qualsevol altra activitat professional".

Abans de la lectura del manifest, es va fer una taula rodona sobre la promoció i difusió de la recerca biològica que es fa a Catalunya i el paper que ha de tenir l'SCB com a acadèmia de referència, en la qual van participar Jaume Bertranpetit (ICREA), Montserrat Vendrell (Biocat), Joan J. Guinovart (IRB Barcelona) i Pere Puigdomènech (CRAG). Jaume Raventós, antic president de l'SCB, va ser el moderador. Marta Aymerich, responsable de Recerca i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat, i Lluís Tort, president de la filial de l'Institut d'Estudis Catalans, van cloure l’acte.

Notícia relacionada (8/10/2012)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.