Vés al contingut

Els dies 16 i 17 d’octubre, neurocientífics, neuròlegs, neuropsicòlegs, psiquiatres i neuroepidemiòlegs es reuniran a CosmoCaixa Barcelona, convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta edició està liderada pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre integrat a l'aliança ISGlobal.

Són diversos els factors mediambientals que poden afectar la salut humana, com l’aire que respirem, la contaminació atmosfèrica o la qualitat de l’aigua. El desenvolupament cerebral en les etapes primerenques de la vida, des de la gestació fins a la adolescència, també és sensible a aquests factors. Justament sobre aquesta qüestió debatran els científics al proper B·Debate Environment and Child Brain Development. The Challenges in the Global Context.

Aplicacions en prevenció, tractaments i política

Tal i com indica Jordi Sunyer, líder d’aquest B·Debate i codirector del CREAL, “el cervell és l’òrgan que necessita més temps per desenvolupar-se”. Aquest desenvolupament pot veure’s afectat negativament per factors químics i altres condicionants ambientals durant l'edat infantil i l'adolescent.

Fins ara, s’havia utilitzat la radiologia per avaluar casos clínics de malalties, però els científics organitzadors d’aquest B·Debat volen anar més enllà, volen saber què pot aportar la neuroimatge a l’anàlisi del neurodesenvolupament. Determinar quins factors influeixen en algunes malalties concretes, com el Parkinson o l’Alzhemimer, pot ajudar a la seva prevenció i a trobar tractaments adequats. 

“La finalitat última és la prevenció, mitjançant la descripció de les exposicions i les interaccions amb l’ambient que perjudiquen el desenvolupament cerebral”, apunta Sunyer. El líder científic d’aquest B·Debate comenta que l’epidemiologia és una ciència molt aplicada perquè està molt a prop de la gent. Per això el coneixement científic hauria d’entrar a les polítiques de salut pública dels governs.

 

Data: 16 i 17 d’octubre

Lloc: CosmoCaixa Barcelona · c/Isaac Newton, 26 · Barcelona

Horari: 16 d'octubre de 13:30h a 20:00h. 17 d'octubre de 9:30h a 18:00h.

Ponents destacats: Jordi Sunyer, co-director del CREAL; Jordi Júlvez, investigador del CREAL; Philippe Grandjean, professor de salut ambiental de l’Escola de Salut Pública de Harvard (Estats Units).

Consulta el programa a la pàgina web de B·Debate

El debat es pot seguir al Twitter a través del hashtag #BDebate i a @BDebate.

Llegueix més sobre altres B·Debate consultant les notícies d'altres activitats de B·Debate.

 

Organitzadors:
               
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.