Vés al contingut

Els oncòlegs catalans Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han estat guardonats amb el XXVIII Premi Internacional Catalunya, concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva “revolucionària tasca, especialment en la investigació oncològica, que contribueix a l’avenç de la biomedicina a nivell mundial”.

Aquest guardó, que per primera vegada serà compartit per tres persones, s’entregarà durant una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Generalitat el proper 25 d’octubre.

El jurat ha valorat “els avenços espectaculars en el coneixement del càncer, que s’orienten a una medicina oncològica de major precisió gràcies a descobriments sense precedents en la genòmica, la immunologia i el tractament personalitzat de la malaltia”.

El Premi Internacional Catalunya està dotat amb 80.000 euros i una escultura d’Antoni Tàpies (“La clau i la lletra”) i distingeix aquelles persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans al món. L’any passat el guardó va recaure en la primatòloga Jane Goodall.

Trajectòria professional

Josep Baselga, que va néixer a Barcelona al 1959, és llicenciat en Medicina i va iniciar la seva carrera professional fa trenta anys als Estats Units. Director mèdic al Memorial Sloan Kettering Center, és tot un referent internacional en la investigació de nous tractaments contra el càncer de mama i l’estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, sent líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous. Va ser director fundador del Vall d’Hebron Institut.

Per la seva part, Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) és llicenciat en Medicina i des del 2008 director de programes a l’IDIBELL. En concret, en l’actualitat, dirigeix el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer i ha esdevingut referent mundial en l’àmbit de l’epigenètica com a factor clau en el desenvolupament del càncer i ha contribuït a revisar paradigmes científics establerts. Ha participat en les tres edicions de la Barcelona Conference on Epigenetic and Cancer (BCEC), organitzada per B·Debate –una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”.

Joan Massagué, llicenciat en Farmàcia i actual director científic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, va néixer també a Barcelona al 1953. Massagué treballa als EUA des de fa 35 anys i dirigeix un dels grups més avençats en la comprensió del comportament cel·lular i la metàstasi del càncer. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.