Vés al contingut

Ona Therapeutics, Aortyx, Glycardial, ABLE Human Motion i Pebble Analytics són les 5 startups finalistes per als Premis Àlex Casta, que neixen amb l’objectiu de reconèixer el millor pitch de la BioRegió i impulsar el talent, donar visibilitat i incentivar l’emprenedoria dins l’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya. La final se celebrarà el 28 de setembre, coincidint amb la presentació de l’Informe de la BioRegió 2020 –elaborat conjuntament per Biocat i CataloniaBio & HealthTech, amb  la col·laboració d’Amgen–, en el marc d’un fòrum que comptarà amb el suport de la plataforma europea EATRIS

Els premis Àlex Casta estan dirigits a startups de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut, constituïdes entre 2015 i 2020 i amb seu social a Catalunya. El jurat que ha seleccionat les finalistes està format per les diverses entitats impulsores dels premis, entre les quals es troben Biocat, Genesis Biomed, UPF Ventures i CataloniaBio & HealthTech, juntament amb altres professionals del sector. Les empreses han estat escollides tenint en compte aspectes com l’avantatge diferencial i innovador del projecte, el mercat potencial i l’impacte social.

 

Fer créixer l’ecosistema

Els Premis Àlex Casta són una iniciativa conjunta de l’ecosistema en record del Dr. Àlex Casta, reconegut professional del sector de les ciències de la vida i de la salut de Catalunya, que va morir al desembre de 2018. Casta era director d’UPF Ventures i abans havia ocupat posicions de responsabilitat a Biocat i Caixa Capital Risc, a més de fundar l’startup RadisMed.

“L’Àlex es regia per una filosofia: donar per rebre. Donar a l’ecosistema perquè aquest creixi i tingui un retorn per a tothom. Era una persona molt generosa i sempre estava disposat a orientar qualsevol emprenedor que li demanés ajuda”, explica Esther Riambau, Directora de Ciències de la Vida a UPF Ventures, que va treballar colze a colze amb ell. “També deia que l'expressió de les “3Fs” no era correcte, que en realitat n'eren 4: Friends, Family, Fools & Founders. I que si els fundadors no hi posaven tots els seus esforços i recursos volia dir que en realitat no creien en el projecte emprenedor que tenien entre mans”, afegeix.

 

Formació per a les finalistes

Les 5 empreses finalistes seran convidades a dues sessions virtuals de formació i feedback amb experts de les entitats participants, per preparar la presentació que oferiran el 28 de setembre. L’esdeveniment aplegarà els professionals del sector que, connectats de manera virtual, realitzaran el seu vot en directe.

L’empresa guanyadora obtindrà un premi per valor de 5.000€ –2.500 € en metàl·lic i 2.500€ de borsa d’hores de consultoria– gràcies al suport de Genesis Biomed. També rebrà un trofeu commemoratiu per gentilesa d’UPF Ventures, 1 any de subscripció gratuïta a l’associació CataloniaBio & HealthTech i visibilitat en els materials de comunicació de les entitats organitzadores.

 

Les finalistes

  • Ona Therapeutics. Spinoff d’ICREA i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), fundada el 2019 pels investigadors Salvador Aznar-Benitah i Valerie Vanhooren. L'empresa, amb seu al Parc Científic de Barcelona, centra la seva activitat en el desenvolupament d'un nou medicament contra el càncer metastàtic. El passat mes de juny va obtenir una ronda de 30 milions d’euros, la major de sèrie A tancada per una startup del sector a Espanya. El jurat ha destacat la combinació de la sòlida base científica de l’equip i les seves excel·lents habilitats de comunicació, així com l’aproximació tecnològica altament innovadora i el seu impacte social, que pot millorar la qualitat de vida de molts pacients.
  • Aortyx. Fundada pels professors Dr. Salvador Borrós i Jordi Martorell de l'IQS School of Engineering, amb la col·laboració del Dr. Vicenç Riambau, Cap de Cirurgia Vascular de l’Hospital Clínic de Barcelona. S’enfoca en el desenvolupament d’una nova generació d’empelts per reparar vasos sanguinis, el primer dels quals pretén reparar disseccions aòrtiques basant-se en un biomaterial capaç de regenerar el teixit malmès. El jurat ha destacat el potencial de l’empresa i el seu impacte social, així com l’exemple de tech transfer d’un equip que va desenvolupar la seva tecnologia a l’acadèmia.
  • Glycardial Diagnostics. Spinoff de l'ICCC-IR-Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i del Consell Superior d'lnvestigacions Científiques (CSIC), centrada en el desenvolupament d'un nou dispositiu de diagnòstic in vitro per a la detecció precoç de la isquèmia cardíaca i la predicció de l'evolució del pacient després d'un esdeveniment isquèmic. El jurat n’ha destacat la solidesa de l’equip, el bon desenvolupament científic i la necessitat no coberta que abasta.
  • ABLE Human Motion. Spinoff de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que dissenya, desenvolupa i treballa per comercialitzar exoesquelets robòtics per augmentar i millorar la mobilitat humana. Ha estat escollida pel potencial del seu device, que pot millorar la qualitat de vida de nombroses persones, i per la dedicació de l’equip a la comunicació i els mitjans.
  • Pebble Analytics. Startup creada al gener d’aquest any i dedicada al desenvolupament de noves tecnologies per a la prevenció i gestió d’epidèmies. El jurat n’ha destacat les habilitats comunicatives de la fundadora i CEO, Natalia Adler, i la pertinença del projecte en el context de la pandèmia de Covid-19.

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.