Vés al contingut

Redacció

Genmedica Therapeutics completarà les fases I i II del fàrmac GMC-252 per a la diabetis de tipus 2 gràcies a la inversió de 12 milions d’euros que ha aconseguit. L’acord s’ha signat amb el fons de capital risc anglès Asclepios Bioresearch Ltd especialitzat en el finançament d'assajos clínics intermedis. Aquesta ronda de finançament se suma a la que van fer el 2011 Caixa Capital Risc, BCN Emprèn, Uninvest i VentureCap per 3 milions d’euros.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que 350 milions de persones a tot el món pateixen diabetis de tipus 2 i que aquesta xifra es duplicarà el 2030. A l'Estat espanyol afecta el 13,8% de la població. La diabetis de tipus 2 es diagnostica en aquells pacients que es tornen resistents a la insulina. La majoria dels tractaments actuals controlen els nivells d’hiperglicèmia i redueixen els símptomes i riscos associats, però no són capaços de prevenir el desenvolupament d’aquesta malaltia crònica. El mercat d’aquests medicaments va ascendir a 20.000 milions d’euros en vendes a tot el món el 2009 i s’estima que arribi als 30.000 milions el 2016.

En els darrers anys s’ha demostrat que l'estrès oxidatiu i la inflamació són processos determinants en el desenvolupament d’un seguit de malalties, entre elles, la diabetis de tipus 2. Genmedica ha desenvolupat una nova classe de compostos que són inhibidors de doble acció de l'estrès oxidatiu i la inflamació (OSIF). El GMC-252 és el compost principal de la classe OSIF i després de provar-lo en diversos models animals s’ha comprovat que actua com un potent antidiabètic, que redueix la glucosa i els lípids. També actua directament en el pàncrees per conservar les cèl·lules beta productores d’insulina.

Dr. Ramon Gomis, director de l'IDIBAPS: "Si els assajos donen resultats positius podríem estar davant d'un medicament innovador que alteri el curs de la progressió de la malaltia"

El Dr. Alec Mian, un dels fundadors i director general de Genmedica, ha explicat a Biocat que "aquesta inversió ens permet avançar ràpidament els nostres plans clínics i començar a generar les dades de seguretat de fase I el 2013 i les dades preliminars d'eficàcia a principis de 2014". De fet, a principis d'octubre ja van rebre l'autorització regulatòria de la Medicines and Healthcare Regulatory Agency (MHRA) del Regne Unit, on es duran a terme els assajos, ja que segons Alec Mian "és molt més econòmic que a Espanya".

El nou fàrmac es desenvoluparà i es comercialitzarà a través de GMC 252, una empresa de nova creació. L'estratègia de la biofarmacèutica catalana és que per a cada programa es creiï una empresa "amb el 100% de capital de Genmedica. És un bon model que en qüestió de 5-10 anys aplicaran moltes empreses del nostre sector", diu Mian, que abans de Genmedica va fundar Gamera Biosciences Corporation a Boston (Estats Units) el 1993.

El Dr. Ramon Gomis, un dels especialistes en diabetis més reconeguts a l'Estat i director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), ha comentat que "si els assajos donen resultats positius podríem estar davant d'un medicament innovador que alteri el curs de la progressió de la malaltia, i això seria un avenç molt significatiu".

Genmedica es va crear el 2004 i té l'àrea d'R+D al Parc Científic de Barcelona (PCB) i les oficines al centre de la ciutat. Els assajos preclínics es fan a l'Índia i els clínics al Regne Unit.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.