Vés al contingut

Oryzon, SA, biotecnològica especialitzada en nous biomarcadors i dianes terapèutiques en oncologia i malalties neurodegeneratives, amb seu social al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha adquirit la biofarmacèutica Crystax Pharmaceuticals, SL, dedicada a desenvolupar noves molècules terapèutiques en càncer, també ubicada a Barcelona. Es tracta de la primera gran fusió entre dues empreses biotecnològiques catalanes.

Aquesta adquisició es realitzarà mitjançant una ampliació de capital a Oryzon, que serà subscrit pels actuals accionistes de Crystax mitjançant l'aportació de les seves accions. La valoració de la companyia resultant s'ha fixat en 55 milions d'euros. Els accionistes de Crystax aconseguiran el 5,7% de les accions d'Oryzon.

La fusió compta amb el suport de l'Institut Català de Finances, el qual ha atorgat un préstec de 3,3 milions d'euros per avançar el desenvolupament dels fàrmacs anticancerígens.

L'operació garanteix la incorporació de tota la plantilla d’R+D de Crystax i consolida la nova companyia resultant com un dels grups més potents en desenvolupament de nous fàrmacs en oncologia i neurodegeneració de l’Estat, amb un equip de 80 investigadors.

Segons el president del consell d'administració d'Oryzon, Carlos Buesa, "estem molt il•lusionats amb la fusió i les sinergies que obtenim de gestionar un 'pipeline' molt complementari i centrat en les mateixes indicacions. Amb aquesta fusió, Oryzon incrementa la seva aposta de tenir diverses molècules pròpies en fase clínica abans del 2012, ja que en paral•lel desenvoluparem sis projectes de petites molècules amb una participació de disset químics i tot el nostre potencial biològic".

D'altra banda, el president del consell d'administració de Crystax, Christian Fernández, ha declarat que "estem convençuts que Oryzon és la millor aposta per al desenvolupament d'ambdues companyies. Les sinergies evidents entre equips i tecnologies i la bona sintonia creada amb els treballs conjunts ens han fet inclinar clarament per aquesta opció. És evident que la indústria biotecnològica a l’Esta ha de realitzar un procés de concentració per poder emprendre projectes d'àmbit internacional".

Sobre Oryzon

Des de la seva creació l’any 2000 com "spin-off" del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Barcelona, Oryzon s'ha consolidat com l'empresa biotecnològica de major creixement a l’Estat. Gràcies a la seva plataforma de DNA-xips i de bioinformàtica, ha descobert dianes terapèutiques que suposen nous mecanismes d'acció en l'abordatge del càncer i les malalties neurodegeneratives. Dins del seu pla estratègic 2008-2012, la companyia ha emfatitzat les seves activitats en el descobriment de petites molècules en ambdós camps terapèutics.

Oryzon té com un dels seus pilars estratègics l'establiment d'aliances amb socis de referència del sector. Actualment compta amb un equip de més de 60 científics internacionals i col•labora amb universitats, centres de recerca i hospitals europeus.

Està participada pel Fons de Capital Risc Najeti SCR, el Grup Ferrer, els Laboratoris Ordesa i el Grup de Capital Risc Corporació San Bernat.

Sobre Crystax

Creada el 2002 com una "spin-off" de la Universitat Politècnica de Catalunya i el CSIC, Crystax té com a objectiu desenvolupar fàrmacs innovadors mitjançant el disseny basat en l'estructura atòmica. Per a això empra tecnologies avançades, com la radiació de sincrotró per descobrir nous fàrmacs de manera innovadora i eficient que aportin un clar avantatge competitiu.

Així mateix, ha desenvolupat una innovadora plataforma cristalogràfica, denominada D2B2, que li permet dissenyar molècules farmacològiques basades en l'estructura de les proteïnes diana. Per obtenir les dades d'aquestes estructures, aplica els últims avenços en tecnologia de sincrotrons, estudis de ressonància magnètica nuclear (RMN) i la tecnologia coneguda com "Fragment Screening".

Crystax compta amb un equip internacional d'investigació i desenvolupament integrat per deu científics.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.