Vés al contingut

La farmacèutica catalana Grifols premia amb 25 dòlars als donants de plasma sanguini als EUA, segons una notícia publicada al diari Expansión (28/10/09). A l’Estat espanyol les donacions de plasma no poden ser retribuïdes, però als EUA sí, de manera que generen ingressos extra per als ciutadans.

Tots els productes fabricats i comercialitzats per Grifols es destinen a hemoteràpia, farmàcia hospitalària i diagnòstic clínic. La principal línia de negoci del grup l'integren els productes derivats del plasma o hemoderivats. Per obtenir les quantitats necessàries d'hemoderivats cal una considerable quantitat de plasma humà com a matèria primera. Grifols ha trobat la manera d'aconseguir-ho. Compta amb 80 centres de plasmafèresi operatius als EUA, on es recullen més de 2,7 milions de litres de plasma a l'any, el que la converteix en la segona empresa del món en capacitat d'obtenció de plasma. Les preses que surten d'aquestes instal·lacions són examinades en un centre de l'empresa a Austin (Texas) i posteriorment s'envien a un centre d'emmagatzematge a Temple (Califòrnia). Des d'allà, aquesta matèria primera s'envia a les plantes de producció d'hemoderivats de Barcelona i Los Ángeles.

El mercat mundial dels hemoderivats és un sector no cíclic amb alt potencial de creixement. El 2007, les vendes registrades en el mercat global es van situar en 7.225 milions d'euros, un 7% més que al 2006. Estats Units es manté com el mercat més important, generant més de 2.808 milions d'euros anuals, i el segueixen Europa, Àsia-Pacífic i Japó. La concentració del sector continua sent una de les principals característiques. Les cinc companyies líders en fraccionament de plasma acaparen el 68% del mercat global (2007), mentre que Grifols va ser la companyia que va créixer més i la seva quota al mercat mundial d'hemoderivats es va situar en el 7%.

Nova planta a San Marcos (Texas)

Grifols, que té la seva seu central per als Estats Units a Los Ángeles i que dóna ocupació a 3.300 persones al país, pretén reforçar-se en el mercat nord-americà per tal de replicar el model de negoci i d'estructura industrial que té a Catalunya. Actualment, EUA aporta el 36% de la facturació del grup.
La companyia completarà les seves inversions al país, amb l'obertura d'un segon centre d'anàlisi de plasma a San Marcos. Allà també ubicarà un recinte d'emmagatzematge i una planta de producció de derivats, que entrarà en funcionament el 2014. També està sobre la taula el projecte d'obrir una fàbrica per produir un hemoderivat (Flebogamma DIF), a Los Ángeles, el 2013.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.