Vés al contingut

Amb la mirada posada en la comercialització de medicaments, la indústria farmacèutica centra les seves investigacions en aquelles malalties que li reportaran a la llarga majors beneficis econòmics. Aquesta estratègia afecta directament aquells sectors socials amb escaig poder adquisitiu o de països amb rendes per càpita baixes, els quals queden desprotegits.

En resposta a aquesta realitat sorgeix Health Impact Fund (HIF), un innovador moviment internacional que proposa una modalitat alternativa de patent de medicaments, que els fa accessibles a totes les persones, amb independència de la seva procedència i condició.

A través d’un fons internacional on hi participaran governs i altres organitzacions, el HIF pretén incentivar la inversió de les empreses farmacèutiques en tractaments eficaços que garanteixin la salut entre les persones menys afavorides de la societat. Amb la idea que en el futur els incentius puguin arribar a cobrir la inversió realitzada per les companyies, aquesta patent es basa en l’impacte de la recerca i la innovació en la salut, més enllà de les perspectives de negoci.

Amb l’objectiu de donar a conèixer el HIF a Catalunya, Thomas Pogge, principal impulsor del projecte i professor de Filosofia i Assumptes Internacionals de la Universitat de Yale (EUA), ahir va presentar la ponència Com aconseguir medicaments adequats i accessibles per al món sencer?, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Fins ara, el projecte sols s’havia presentat a Estats Units, el Regne Unit i Noruega.
El text complet del HIF es recull en el llibre d'Aidan Hollis i Thomas Pogge, The Health Impact Fund: Making New Medicines Accessible for All (2008), accessible a Internet per a tothom que vulgui aprofundir més en els detalls del projecte.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.