Vés al contingut

L’start-up IDP Pharma, que desenvolupa fàrmacs que ataquin noves dianes terapèutiques les proteïnes intrínsecament desestructurades (IDPs, del anglès Intrinsically Disordered Proteins) per combatre diversos tipus de càncer, ha tancat aquest febrer la segona ronda de finançament per valor d’1,4 milions d’euros.

La inversió se suma als 100.000 euros de capital llavor que van reunir el juny de 2015 en una ronda liderada per inversors particulars (principalment científics) i als 575.000 euros de préstecs i subvencions públiques per la participació en projectes competitius d’ACCIÓ, ENISA, el CDTI - NEOTEC i el Ministeri d’Economia i Competitivitat.

En total, en el seu primer any d’exercici –l’empresa es va fundar el febrer de 2015–, IDP Pharma ha captat un total de 2 milions d’euros i ha superat amb èxit la fase de drug discovery amb dos productes que actuen sobre una IDP. Ara, l'objectiu és completar la fase preclínica d’investigació i desenvolupament gràcies a aquesta última ronda, que ha estat liderada per un inversor industrial amb el suport de business angels.

El cofundador i CEO d’IDP Pharma, el doctor Santiago Esteban, explica que de moment l'empresa ha descobert dos agents amb activitat antitumoral, un contra la leucèmia i un altre que podria ser eficaç en els càncers de pulmó, mama i melanoma.

Segons Esteban, les IDP són proteïnes que ja estan considerades com a punts clau en algunes malalties però fins ara la indústria farmacèutica no les ha atacat massivament perquè són força anòmales. “Principalment s’hi ha prestat atenció en el cas de l’Alzehimer i nosaltres volem guanyar terreny en el càncer perquè vam detectat que hi havia un gap on poder competir”, explica.

Però l’empresa no només té com a objectiu desenvolupar fàrmacs, sinó també fer tecnologia específica pel disseny d’aquests fàrmacs. “Ens volem diferenciar perquè creiem que amb els anys sorgiran més empreses que treballin en el camp de les IDP”, comenta la doctora Laura Nevola, cofundadora i Directora Científica de l'empresa. Això, alhora, els permetrà desenvolupar una cartera de productes.

 

Barcelona, un entorn d’excel·lència en IDPs i leucèmies

“Quan vam néixer com a empresa ens vam fixar molt en com podríem aprofitar l’entorn per ser competitius”, sentencia Esteban. “No és casualitat que la primera empresa especialitzada en IDPs estigui a Barcelona”. Segons el CEO, la capital és un hub d’experts en IDPs, amb molts grups de recerca que centren la seva investigació en l'estudi de les proteïnes intrínsecament desestructurades.

Per aquest mateix motiu, l’empresa ha escollit la leucèmia com una de les primeres malalties sobre les quals actuar. “Catalunya és molt potent en hematologia, fet que ens facilita l’accés al coneixement i a finançament”, valora Laura Nevola. De fet, l’equip compta amb la col·laboració d’Evarist Feliu, expert en el camp i Director Científic de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, un dels primers centres europeus especialitzats en leucèmia, i vicepresident de la Fundació Internacional Josep Carreras.

IDP Pharma, que va participar a la setena edició de BioemprenedorXXI, assistirà a la BIO International Convention 2016 de San Francisco amb la delegació catalana, dirigida per Biocat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.