Vés al contingut

REDACCIÓ

Hesoft Group, una spin-off sorgida del Trampolí Tecnològic de la Universitat de Lleida (UdL) especialitzada en solucions de telemedicina a mida per al sector sanitari, acaba de rebre un dels premis Bancaja 2010 Joves Emprenedors per una aplicació informàtica de control, administració i gestió de pacients hipertensos, que està en fase de prova en dos centres hospitalaris.
 
Aquest software permet que el personal sanitari pugui controlar i gestionar de forma automatitzada els pacients amb hipertensió a través de la telemàtica (mòbil, telèfon o Internet). Això, suposa un estalvi econòmic i de temps, ja que la recollida de dades a distància evita els desplaçaments innecessaris als centres mèdics.

Telemedicina per controlar els exfumadors

Els investigadors de Hesoft també han creat un programa informàtic que dóna suport en el control i diagnòstic dels pacients que volen deixar de fumar. Gràcies a un contacte continuat mitjançant missatges telefònics SMS i Internet, els professionals de la salut poden fer un seguiment tècnic i psicològic del fumador, i alerta de les situacions de risc en què el pacient pot trencar la disciplina d'abstinència.

Josep Cuadrado, membre del Departament Informàtic de la Distribuidora Farmacéutica Leridana (DIFALE) i Francesc Solsona, professor de l'Escola Politècnica Superior de la UdL, en col·laboració amb dos enginyers informàtics, Jordi Vilaplana i Ivan Josa, han desenvolupat aquest software, anomenat CP-F (Control de Pacients Fumadors), a partir de l'encàrrec de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Santa Maria de Lleida.

Cuadrado i Solsona han anat desenvolupant, ampliant i millorant un projecte que vol anar més enllà de la creació d'un programa centrat en la gestió informatitzada del pacient i dels seu historial clínic. El programari permet visualitzar en una web les gràfiques evolutives de l'estat del pacient i les situacions de risc, i generar avisos o suggeriments sobre tractaments, fàrmacs i dietes alimentàries per SMS.

Dels tres aspectes que els metges valoren com a bàsics per a la deshabituació al tabac —desintoxicar al pacient de la nicotina, desenganxar-lo a l’hàbit de fumar i aconseguir que aquest procés sigui viscut pel pacient de la forma més còmoda i agradable possible—, els creadors del CP-F consideren que el seu producte incideix especialment en el tercer punt, ja que permet al professional mèdic controlar amb més eficàcia la ”fidelitat” de l’usuari a la disciplina prescrita i facilita alhora que el pacient no abandoni el tractament, ja que se sent “acompanyat, protegit i guiat” durant tot el procés. Fins ara ja l’han provat 200 pacients, dels quals més del 90% afirma que els ajuda rebre SMS personalitzats amb freqüència per superar l’addicció.

En un futur proper, preveuen abordar altres especialitats mèdiques com la ginecologia o tractar addiccions com l’alcoholisme.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.