Vés al contingut

REDACCIÓ

Inveready Seed Capital –societat de capital risc impulsada i participada pel Grup Inveready– acaba d'invertir en la companyia Transbiomed en la seva primera ronda de finançament. Inveready té una participació minoritària però significativa en la companyia, la primera spin-off de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron (VHIR) de Barcelona. La primera ronda de Transbiomed és de 1,2 milions d'euros i s'ha estructurat mitjançant una combinació de capital i préstecs tous d'origen públic, destinats a la recerca aplicada, innovació i emprenedoria, que s'aniran desemborsant al llarg d'aquest any. Entre les institucions públiques que han aportat fons destaquen el Ministeri de Ciència i Innovació i ACC1Ó. Després de l'operació, els fundadors de la companyia mantindran el control accionarial.
 
Transbiomed i el VHIR han desenvolupat un test d'orina per al diagnòstic precoç del càncer de pròstata, que basa la seva efectivitat en la combinació de diferents biomarcadors genòmics descoberts i patentats per la companyia. El test suposa afegir una valuosa eina a l'actual procés de diagnòstic del càncer de pròstata. En aquests moments, el procés de diagnòstic del càncer de pròstata se centra en la utilització del marcador antigen prostàtic específic (PSA) com a eina d'screening per determinar pacients amb un alt risc de patir la malaltia. En el cas que el PSA superi determinats nivells, el pacient és sotmès a una biòpsia de pròstata per confirmar el diagnòstic.
 
Aquest procediment és dolorós, genera incertesa i angoixa en el pacient, suposa un cost per al sistema sanitari de més de 600 euros per biòpsia i no està exempt de riscos com possibles sagnats, per la qual cosa s'ha de fer en presència d'un uròleg preparat per operar al pacient si això fos necessari. Malgrat tot això, el PSA compta amb un elevat nombre de falsos positius fins al punt que el 66% dels pacients que presenten un resultat positiu en PSA no són posteriorment diagnosticats de càncer de pròstata. Per tant, gran part de les biòpsies realitzades es podrien evitar en cas que el PSA fos complementat amb noves eines diagnòstiques no invasives que permetin reduir el nombre de falsos positius.
 
El nou test diagnòstic desenvolupat per Transbiomed i el VHIR, utilitzat en els pacients que presentin un elevat nivell del PSA, permetrà evitar fins el 42% de les més de 500.000 biòpsies que cada any es realitzen a l'Estat espanyol.
 
El producte s'ha desenvolupat a partir de mostres de més de 200 pacients. Els resultats obtinguts seran validats clínicament mitjançant un assaig prospectiu realitzat en més de deu hospitals. L'assaig clínic podrà ser finançat gràcies a aquesta ronda de finançament. En el cas que l'assaig clínic validi els resultats obtinguts fins al moment, el nou test podrà ser comercialitzat abans de finalitzar 2013.
 
Transbiomed va ser fundada el 2007 pels doctors Jaume Reventós, Andreas Doll i Miguel Abal de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i Raimon Forés, executiu del sector de la biotecnologia. En aquesta ronda de finançament, a més d'Inveready, s'han unit a la companyia diversos socis estratègics entre els que hi ha diversos metges de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i d'altres centres del país, així com altres business angels.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.