Vés al contingut

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per la Dra. Montse Sanchez-Cespedes, han comprovat en estudis in vitro i in vivo l’efectivitat d’una nova combinació de fàrmacs en el tractament d’un subtipus de càncer de pulmó.

L’estudi, publicat en la revista Oncogene, constata “per primer cop, com una sèrie de fàrmacs, en combinació, aconsegueixen frenar el creixement tumoral d’aquest tipus de càncer”, ha assegurat la Dra. Sanchez-Cespedes.

En anteriors treballs, el grup de recerca havia demostrat, en línies cel·lulars, que el tractament amb retinoides i corticoides inhibia el creixement i la multiplicació de les cèl·lules d’un tipus de càncer de pulmó associat amb una alteració genètica, l’amplificació dels gens de la família MYC.

L’estudi actual demostra que quan els retinoides i corticoides es combinen amb dos medicaments com són azacitidina i SAHA, es dóna un efecte sinèrgic i s’aconsegueix matar les cèl·lules amb aquesta alteració genètica.

Manca de tractament

El càncer de pulmó és el tipus de càncer més freqüent al món i es divideix en dos grans tipus: càncer de pulmó de cèl·lula petita i de cèl·lula no petita. “L’amplificació de MYC es dóna en un 30% dels casos de càncer de pulmó de cèl·lula petita, que a la vegada representa el 20% dels casos de càncer de pulmó. Representa un nombre considerable de pacients per als quals no hi ha tractament”, ha assegurat la Dra. Montse Sanchez-Cespedes.

El treball també descriu els perfils genètics i epigenètics de les cèl·lules tumorals tractades amb la nova combinació de fàrmacs. “Aquestes cèl·lules tumorals, en general, estan poc diferenciades en comparació amb les sanes, però quan administrem aquest tractament veiem un augment de marcadors de diferenciació cel·lular; això indica que el tractament promou canvis a nivell de transcripció genètica compatibles amb aquest increment”, ha conclòs la investigadora.

 

Publicació relacionada

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.