Vés al contingut

La spin-off de l’IRB Barcelona i la Universitat de Barcelona Iproteos acaba de tancar una ronda de finançament d’1,5 milions d’euros que invertirà en la fase preclínica regulatòria d’un fàrmac pel tractament del Dèficit Cognitiu Associat amb Esquizofrènia (CIAS), un dels pocs que s’estan desenvolupant per frenar l'evolució i revertir aquesta simptomatologia de la malaltia.

Caixa Capital Risc ha liderat la inversió, en què també ha participat Kinled Holding, grup familiar privat que ha invertit en altres companyies de la indústria de les ciències de la vida com Astra Zeneca, Novartis i Medtronic, i la biotecnològica amb base a Barcelona ASCIL Biopharm, especialitzada en nous sistemes terapèutics d’alliberació controlada de fàrmacs.

Des de la seva constitució el 2011, Iproteos ha mobilitzat més de 3 milions d’euros de fons públics i privats, inclosa aquesta nova ronda, amb què preveu acabar de finançar l’etapa preclínica i començar els assajos clínics de fase I i IIa. Després de la prova d’eficàcia en pacients, la firma vol llicenciar el compost a una gran farmacèutica. Segons informa la companyia, ja hi ha diverses empreses que han mostrat interès en la molècula, que ja ha mostrat la seva eficàcia com a potenciador cognitiu en assajos in vivo, amb una millora de les capacitats de l’aprenentatge i memòria afectades per l’esquizofrènia, la qual cosa no succeeix amb l’administració dels tractaments actuals.

Fundada per Teresa Tarragó (actual CEO) i Ernest Giralt, científics experts en el camp dels pèptids terapèutics, l’empresa ha desenvolupat el fàrmac mitjançant una tecnologia pròpia, IPROTech, que permet obtenir fàrmacs innovadors més ràpidament i amb menor cost amb una combinació d’eines informàtiques i biotecnològiques. Aquesta plataforma dissenya unes molècules terapèutiques innovadores anomenades peptidomimètics.

A banda d’aquest projecte en el camp de l’esquizofrènia, Iproteos desenvolupa altres fàrmacs per tractar dianes terapèutiques fins ara considerades inabordables en epilèpsia i aterosclerosis, entre d’altres malalties del sistema nerviós central.

 

Notícies relacionades:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.