Vés al contingut

Un reconeixement per la seva aportació al desenvolupament de tecnologies sanitàries innovadores. El Dr. José María Caralps, director del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Quirón Barcelona i autor del primer trasplantament de cor realitzat a l'Estat espanyol, va rebre ahir a Madrid de la mà de la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, el guardó que la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) concedeix anualment.

El Premi Fenin a la Innovació Tecnològica Sanitària dóna suport a la tasca dels professionals sanitaris que diàriament exerceixen la seva activitat amb l'objectiu d'assolir l'excel·lència del sistema sanitari a través de l'aplicació de les tecnologies sanitàries innovadores.

Des de 1984, data en la qual va realitzar el primer trasplantament de cor a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, el doctor Caralps va dirigir durant els deu anys següents més de cent intervencions d'aquest tipus i va ajudar en un centenar de casos. "La iniciativa del doctor Caralps va ser decisiva per al desenvolupament de la cirurgia cardiovascular al nostre país i l'assumpció de l'avantguarda mundial en donació i trasplantaments, obrint més les portes a la realització de trasplantaments combinats d'òrgans", afirma Margarita Alfonsel, secretària general de Fenin i secretària del patronat de la Fundación Tecnología y Salud.

El doctor Caralps destinarà l'import del premi concedit per Fenin a dos nous projectes de recerca que permetran impulsar la innovació en cardiologia. El primer és el dirigit pel Dr. Josep Maria Alegret del servei de Cardiologia de l'Hospital Sant Joan de Reus (Tarragona) per millorar l'eficiència de les vàlvules aòrtiques. El segon projecte que rebrà part dels fons del premi serà el dirigit pel Dr. Toni Bayés-Genís, cap de Cardiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que analitza la capacitat de les cèl·lules mare del greix cardíac per regenerar el cor.

En opinió del Dr. José María Caralps, aquests dos projectes apunten les línies de futur de la cirurgia cardíaca, ja que fins que es completi l'estudi de l'autèntic potencial de les cèl·lules mare, "el seu desenvolupament estarà determinat per la cirurgia endoscòpica, la implantació de vàlvules cada vegada més perfeccionades, la cirurgia mínimament invasiva i la generalització dels bypass coronaris sense necessitat de recórrer a la circulació extracorpòria".

D'altra banda, el Centro de Cirugía de Mínima Invasión Jesús Usón va rebre el Reconeixement de la Fundación Tecnología y Salud 2010 per la seva contribució al desenvolupament de projectes d'R+D en tecnologies aplicades a la salut, i Down España i el suplement A tu salud del diari La Razón, com a millor organització de suport a les persones i com a millor divulgació mèdica realitzada per un mitjà de comunicació, respectivament.

Fenin, creada el 1977, agrupa 500 empreses fabricants i distribuïdores, que representen més del 80% del volum total de mercat de les tecnologies sanitàries.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.