Vés al contingut

Palobiofarma, centrada en productes basats en adenosina i ubicada a Navarra i Barcelona, ha anunciat la signatura d’un acord de llicència amb Novartis per un possible fàrmac per càncer metastàsic. Amb aquest acord, Novartis tindrà els drets mundials exclusius per desenvolupar, fabricar i comercialitzar el producte PBF-509, que entrarà properament en Fase I d’assaigs clínic.

Palobiofarma rebrà un pagament inicial de 15 milions de dòlars, així com pagaments per objectius clínics a curt termini; diners per desenvolupament i comercialització de projectes i pagament de royalties de fins a doble dígit vinculats a les vendes netes del producte PBF-509.

"Estem encantats de col·laborar amb Novartis, un jugador de pes en el camp de la immuno-oncologia. Aquest acord representa un dels millors acords mai signats en la història de la biotecnologia espanyola, i estem molt orgullosos. Tenim bones raons per creure que l'acord actual és només el començament d'una exitosa col·laboració en recerca i desenvolupament entre les dues companyies" comenta Julio Castro, director general de Palobiofarma.

A més, Novartis tindrà accés a varies patents de la biotecnològica espanyola relacionades amb el paper de l’adenosina en la immunoteràpia. Les cèl·lules tumorals han desenvolupat mecanismes per evadir el sistema immune, incloent la producció d'una molècula natural anomenada adenosina i que redueix la capacitat del sistema immunitari de destruir les cèl·lules canceroses. Palobiofarma treballa en compostos com el PBF-509, que bloqueja els receptors d’adenosina i podria permetre que el sistema immune reconegui millor el tumor i l’elimini.

Aquest acord respon també a l’estratègia de la multinacional farmacèutica Novartis, que ha apostat per la immunoteràpia per tractar el càncer i que, a part de la recent adquisició de PBF-509 de Palobiofarma, ja compta amb quatre programes en assaig clínic i cinc més esperant a entrar-hi al 2016.

Segons explica Castro a Reuters, aquest acord ha permès a la companyia renunciar a una ronda de finançament i centrar-se en el desenvolupament del seu pipeline i el descobriment de nous fàrmacs.

Palobiofarma, fundada al 2006, compta amb la inversió de tres empreses de Capital Risc espanyoles: Inverready, Fitalent i Sodena, i també amb tres inversors privats, entre ells el propi Castro i el director científic Juan Camacho.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.