Vés al contingut

REDACCIÓ

Investigadors i empresaris de tota la Unió Europea es feliciten pel pas que ha fet la Comissió de crear un marc estratègic comú per al futur finançament de la recerca i la innovació. Aquesta és la conclusió provisional que es pot extreure després d'analitzar les 470 respostes rebudes fins ara a la consulta organitzada per la Comissió. En gairebé totes les respostes es remarca la importància de simplificar els procediments per demanar finançament i passar comptes sobre la seva utilització. També es posa de manifest la necessitat d'una relació més directa amb els ciutadans, per exemple prestant més atenció a l'educació i informació científiques i a la promoció de la ciència.

El marc estratègic comú canalitzarà el finançament que en l'actualitat ofereixen el Programa Marc de Recerca (7è PM), el Programa Marc d'Innovació i Competitivitat (PIC) i l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET).

S'espera rebre un major nombre de respostes ja que els interessats tenen fins al 20 de maig de 2011 per dir-hi la seva. Un total de 28.500 persones de 134 països han visitat el lloc web de la consulta: http://ec.europa.eu/research/csfri/index_en.cfm. Dos terços dels que han respost fins ara són particulars; l'altre terç el componen, a parts iguals, organitzacions comercials, universitats i altres centres d'ensenyament superior. Aproximadament un 10% dels participants declara representar una pime i més de la meitat dels participants ha rebut finançament del 7è PM.

Máire Geoghegan-Quinn, comissària europea de Recerca i Innovació ha afirmat que "és molt estimulant comprovar la gran acollida que està rebent la consulta. Animo a totes les parts interessades que no ho hagin fet encara a manifestar la seva opinió al respecte i garanteixo que tota contribució es tindrà en compte. El missatge principal que s'està fent arribar a la Comissió, i que em satisfà plenament, és que hem de reduir encara més la paperassa i mostrar-nos més innovadors si volem fer front als problemes mundials, fomentar el creixement i l'ocupació i millorar la vida diària dels ciutadans".

Després de la consulta, el dia 10 de juny, se celebrarà una conferència a Brussel·les en la qual hi assistiran més de 700 científics, empresaris, polítics i altres persones interessades, per examinar i debatre el resultat. Els resultats de la consulta i d'aquesta conferència conformaran la base de la proposta sobre el futur finançament de la recerca i la innovació de la UE que la Comissió presentarà a finals d'any. El nou sistema, que prèviament hauran d'aprovar el Parlament Europeu i el Consell, entrarà en vigor el 31 de desembre de 2013, quan expirin els programes actuals.

Buscant nom al nou programa de finançament

A més de la consulta sobre el contingut del nou programa, la Comissió ha organitzat un concurs amb la finalitat de buscar un nom per al programa (IP/11/371). Les propostes es poden presentar fins al 10 de maig: http://ec.europa.eu/research/csfri/index_en.cfm?pg=younameit

Posteriorment, un jurat internacional presentarà una llista amb tres candidats que se sotmetrà a votació pública. Fins ara s'han rebut més de 1.000 possibles denominacions.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.