Vés al contingut

Redacció

El projecte The role of glycogen metabolism in the pancreatic beta-cell del laboratori de Joan J. Guinovart, director de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) rebrà 100.000 euros de la Fundació Europea per a l’Estudi de la Diabetis (EFSD) i la farmacèutica danesa Novo Nordisk dins el Programa Partnership for Diabetes Research in Europe de 2012. Els vuit projectes premiats en l'actual convocatòria d'aquest programa europeu s’iniciaran a la tardor. El projecte de l'IRB Barcelona tindrà una durada d'un any i mig.

Guinovart, cap del grup en Enginyeria Metabòlica i Diabetis a l’IRB Barcelona i catedràtic de la Universitat de Barcelona, mirarà d’esclarir la influència del metabolisme del glicogen en la sensibilitat a la glucosa de les cèl·lules beta. L’objectiu és oferir noves possibilitats per a la preservació o recuperació d’aquesta sensibilitat en diabetis. “Hem observat en pacients de diabetis i en animals de laboratori que la sobreacumulació de glicogen en les cèl·lules beta pancreàtiques contribueix a la seva disfunció”, explica Guinovart.

L’entrada de glucosa a l’organisme no és continua, sinó que està concentrada en períodes breus, principalment després de menjar. Un complex sistema que inclou mecanismes d’emmagatzematge i amortiment sensibles a la glucosa mantenen sota control estricte els nivells d’aquest sucre a la sang. Les reines del sistema són les cèl·lules beta del pàncrees i la seva sensibilitat a la glucosa, que està directament relacionada amb l’alliberació d’insulina. La diabetis és la principal manifestació patològica d’erros en aquest sistema.

Per dur a terme el projecte, Joan J. Guinovart comptarà amb la col·laboració de Ramon Gomis, de l’Hospital Clínic de Barcelona, i de Xavier Correig, director de la Plataforma de Metabolòmica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Més informació en el web de l'IRB Barcelona.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.