Vés al contingut

Redacció

La Fundació Pasqual Maragall i l'Obra Social "la Caixa" han presentat l'estudi Alfa (Alzheimer i famílies), a través del qual es volen determinar quins factors influeixen en l'aparició de la malaltia per poder actuar abans de l'inici dels símptomes.

Actualment, l'Alzheimer és una malaltia per a la qual no hi ha tractament curatiu i que es diagnostica molt tard: quan apareixen els símptomes el dany cerebral ja és  irreversible. Investigacions recents, confirmen que la malaltia pot començar 15 o 20 anys abans de la simptomatologia clínica. D'altra banda, els medicaments moderns que s'han desenvolupat en les darreres dècades han resultat ineficaços quan s'han provat en persones que ja presenten símptomes.

"Molt probablement", ha destacat el Dr. Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall, "la ineficàcia dels tractaments farmacològics modificadors del curs evolutiu ve donada perquè s'administren massa tard. Caldria assajar aquests medicaments en etapes prèvies, abans de l'aparició dels símptomes. Per fer-ho és necessari disposar d'informació sobre el que succeeix en aquestes etapes i aquest és l'objectiu de l'estudi alfa".

Per realitzar l'estudi, la Fundació Pasqual Maragall necessita la implicació de 400 voluntaris, fills de persones diagnosticades d'Alzheimer, d'entre 44 i 63 anys. Els participants se sotmetran a una sèrie de proves cada tres anys durant un llarg període de temps, idealment tota la seva vida.

"És un projecte de recerca de primera línia, que obtindrà dades fonamentals per diagnosticar precoçment l'Alzheimer. Per això el paper dels voluntaris és essencial", ha dit Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l'Obra Social "la Caixa".

Tota la informació es pot trobar al web www.alfaestudi.org o contactant amb la Fundació Pasqual Maragall.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.