Vés al contingut

Prop de 100 persones (directius, emprenedors i investigadors) van participar a la jornada IP Strategy and Regulatory Framework for Medical Devices, organitzada per Biocat al Palau Colet de Barcelona, el passat dimarts 5 de maig. Aquesta nombrosa assistència mostra l’interès que tenen les empreses catalanes del sector de les tecnologies mèdiques d’integrar com a estratègia la propietat intel·lectual i de conèixer el marc regulatori dels dispositius mèdics amb l’objectiu de ser més competitives.

Durant l’acte tant el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, com la directora general, Montserrat Vendrell, van afirmar l’aposta estratègica de Biocat per aquest sector a Catalunya, entenent el potencial de creixement que té i, també, perquè pot esdevenir un pol competitiu de referència en l’àmbit europeu. A Catalunya, i més concretament a l’àrea metropolitana de Barcelona, hi ha més de 100 empreses amb intensa activitat a l’entorn de les tecnologies mèdiques, que representen uns 7.000 llocs de treball.

Cal destacar la intervenció d'Eyal Bressler, agent de patents i fundador de Dr. Eyal Bressler&Co. a Israel, país capdavanter en tecnologies mèdiques a tot el món i amb una clara posició de lideratge en la creació d’empreses d’aquest sector. En la seva exposició sobre les estratègies a seguir en aquests temps per maximitzar el valor de la IP, Bressler va suggerir que cal apostar per renovar els objectius i va destacar, entre d'altres recomanacions, d'analitzar amb detall l'estratègia d'IP dels competidors.

També va remarcar que en tot procés d’innovació és molt important integrar-hi la visió mercat. Bressler va explicar que als EUA, els científics es formen en escoles de negocis per aprendre a valorar des d’un principi quines idees poden arribar a bon port. Per als professionals del sector a Catalunya, Biocat ofereix durant tot el 2009 un programa formatiu intensiu, que es diu Biocàpsules, i que està focalitzat en temes com la negociació, gestió de projectes, finances, desenvolupament de negoci i gestió de la propietat intel·lectual.

En l’apartat del marc regulatori, María Aláez, directora Tècnica de Fenin, va introduir les principals novetats de les directives europees sobre els dispositius mèdics. Entre altres qüestions, Aláez va destacar la inclusió de tot el software informàtic especialitzat com a producte sanitari i també l’augment de l’exigència en els controls de qualitat i seguretat.

Els assistents també van poden conèixer d’a prop les experiències de l’spin-off Gem Med i Sibelgroup, empresa amb 30 anys d’experiència al mercat, i d’entitats de recerca pioneres en R+D com l’Institut Guttmann i la Fundació per a la Recerca Biomèdica de l'Hospital Clínic.

El programa es va completar amb una taula rodona, moderada per Montserrat Vendrell, on hi van participar una part dels conferenciants; Ignasi Costas, soci d'RCD; Ramon Maspons, director del Projecte Life Sciences KIC–Catalonia de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia. En la seva intervenció, Maspons va dir que una de les necessitats del sector és trobar noves eines per integrar l’estratègia d'IP a l'estratègia de negoci, així com promoure la relació entre emprenedors.

Al final de la jornada es va presentar el HIT Barcelona, a càrrec del seu director Aleix Planas, un congrés pioner a Catalunya en el sentit que reunirà per primera vegada els tres sectors amb més potencial de creixement en innovació: telecomunicacions, biotecnologia i ciències de la salut i energies renovables. Es farà del 17 al 19 de juny al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona.

Programa

Ponències:

IP strategy and portfolio for MedTech companies
Eyal Bressler, Patent Attorney and Founder/Manager - Dr. Eyal Bressler & Co.
Descarregar presentació (pdf)

Medical devices regulatory framework and most relevant changes
María Aláez, Technical Director – Fenin
Descarregar presentació (pdf)

Applying IP strategy and Regulatory framework to medical devices: the never-ending Story
Ángel García, General Manager – Gem Med
Descarregar presentació (pdf)

CE marking in global markets: a manufacturer’s perspective
Josep Maria Plana, Technical Manager – Sibelgroup
Descarregar presentació (pdf)

Technology validation and studies of effectiveness in rehabilitation
J. M. Tormos, Research Coordinator – Institut Guttmann
Descarregar presentació (pdf)

Innovation policies development in the hospital sector and technology transfer process
Albert Zamora, Strategic Marketing & Business Development Manager – Hospital Clínic
Descarregar presentació (pdf)

HiT Barcelona World Innovation Summit
Aleix Planas, Director
Descarregar presentació (pdf)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.