Vés al contingut

Redacció

La crisi econòmica, el canvi climàtic, l’increment dels preus dels combustibles i l’augment de la població mundial faran necessari un canvi en el model agrícola per tal que la població mundial es pugui abastir. En els propers 50 anys haurem de produir més aliments dels que hem generat en tota la història de la humanitat.

La biotecnologia actual permet multiplicar per deu la producció de verdures i hortalisses, en comparació al cultiu tradicional de determinades espècies vegetals. Els humans han intervingut des de fa milers d’anys en els processos naturals per millorar els cultius, els arbres fruiters i el bestiar i obtenir varietats més productives i adaptades.

Avui en dia, les tecnologies biotecnològiques permeten accelerar extraordinàriament el temps necessari per millorar una espècie. Aquesta revolució juga un paper clau en l’alimentació de la població mundial, especialment en les zones del planeta més desafavorides. Recentment, un grup d’investigadors del Swiss Federal Institute of Technology de Zuric (Suïssa), liderat pel Dr. Wilhelm Gruissem, ha desenvolupat una nova varietat de mandioca, un tubercle molt consumit a l’Àfrica, que és resistent als dos paràsits que més perjudiquen les collites en aquest continent.

En els països més industrialitzats, el consum alimentari sembla caracteritzar-se per una important paradoxa: existeix una variadíssima oferta d’aliments que permet unes enormes possibilitats d’elecció, però la preocupació creixent de la ciutadania sobre els aliments que consumeixen és més gran que mai, per tant, és del tot recorrent la pregunta “què podem menjar amb seguretat?”.

Aquests són alguns dels elements que es tractaran els dies 5 i 8 de novembre de 2012, en dos actes que s’inclouen dins del cicle de debats Alimentar el món. Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments, organitzat per B·Debate —una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els debats són oberts al públic en general.

Dilluns, 5 de novembre de 2012
El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari

Wilhelm Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology
Moderador: Pere Arús, director Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
El debat es farà en anglès amb servei de traducció simultània al català.

Dijous, 8 de novembre de 2012
La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat

Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació
Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia

Dies (de tot el cicle): 22 i 29 d'octubre, 5 i 8 de novembre de 2012
Hora: 19.30 h
Lloc: CCCB • C/ Montalegre, 5 • Barcelona (mapa)

Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Telentrada (902 101 212 i www.telentrada.com). Entrada 3 euros. Menors de 25 anys i jubilats, reduïda: 2,50 euros. Amics CCCB, aturats i menors de 16 anys: gratuïta.

Organitzen:

   

Col·labora:

  

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.