Vés al contingut

La Universitat de Lleida (UdL) ha inaugurat el segon estabulari de rosegadors més gran de Catalunya, ubicat a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina. Aquesta instal•lació permetrà als grups de recerca de la UdL i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida avançar en la recerca sobre diferents malalties (diabetis, càncer, ELA, Alzheimer, Parkinson, etc.), experimentar amb cèl•lules mare i provar fàrmacs abans de sortir al mercat.

L'estabulari té una superfície de 1.200 metres quadrats. Inclou zones d'estabulació normals i per als animals lliures de patògens, laboratoris, una àrea de quarantena, quiròfans, sales de necròpsies, una zona de neteja amb una dutxa especial d'aire, magatzems i un espai tècnic de control. Les mesures de seguretat són altes per evitar la contaminació tant dels rosegadors com de les investigacions.

El nou estabulari forma part dels Serveis Científico-Tècnics de la UdL, però també està obert als grups de recerca d'altres universitats, a institucions i a empreses que vulguin aprofitar el potencial humà i tecnològic que ofereix. La UdL espera atreure investigadors de fora, així com fons per finançar els projectes. El primer pas serà obrir l'oferta a usuaris externs del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTAL), amb l'objectiu d'afavorir la creació d'empreses “spin-off”.

La comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, també ha anunciat que la UdL rebrà quatre milions d’euros de la Generalitat de Catalunya, procedents del Fons Feder de la Unió Europea, per finalitzar les obres de l'edifici de recerca en biomedicina que s'està construint al costat de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Amb aquest suport, ha afirmat el rector de la UdL i membre del Fòrum de Biocat, Joan Viñas, "podrem tenir-lo enllestit al 2010".

D’altra banda, la UdL ha rebut la confirmació de la Generalitat que el curs vinent podrà impartir els estudis de biomedicina. Fa temps que la Facultat de Medicina planifica aquesta titulació, que formarà especialistes en càncer, neurodegeneració i envelliment i sistema cardiovascular. Cal destacar que els dos últims cursos es faran íntegrament en anglès.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.