Vés al contingut

Redacció

Cada any es desaprofiten més d'1,3 bilions de tones de residus alimentaris a tot el món, segons dades de la FAO, que tot i que són parcialment valoritzats com a farratge per a pinso o compost la majoria es gestionen com a residus amb un elevat impacte negatiu sobre el medi ambient per les emissions de gasos hivernacle que generen.

El centre tecnològic Leitat, amb seu al parc científic Orbital 40 de Terrassa, coordina el projecte europeu Noshan per investigar els processos i les tecnologies necessàries que transformin els residus alimentaris en pinsos funcionals. A més de Leitat participen en el projecte la fundació catalana KIMBcn i 10 empreses especialistes en tecnologies innovadores, productors de pinso i centres tecnològics de referència de Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Holanda i Turquia. Noshan té un pressupost de 3 milions d'euros finançat pel 7è Programa Marc de la Comissió Europea.

Durant el projecte es caracteritzaran els principals residus generats al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció fins al consumidor. També es determinarà la possible presència de contaminants microbians i químics com metalls pesants, pesticides i altres elements perillosos. Així es podran identificar els residus alimentaris amb més potencial i crear una base de dades de residus valoritzables.

A nivell tècnic, Leitat desenvoluparà les tecnologies d'obtenció de pèptids actius per ser utilitzats com a ingredients funcionals en la producció de pinso i les tecnologies d'encapsulació que permetin verificar que els additius per a animals suporten el processat durant la seva conversió a pinso.

Com a resultat del projecte es preveuen obtenir dos tipus de productes: ingredients derivats de residus alimentaris com a substitutius dels principals ingredients del pinso (que actualment s'obtenen de diferents tipus de cultiu com la soja) i ingredients funcionals o principis actius per utilitzar com a additius per a pinsos.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.