Vés al contingut
Pau Planas

director general de Biokit


Enginyer industrial, compta amb més de 20 anys de trajectòria professional en activitats relacionades amb la gestió tecnològica i de negoci en els àmbits científic, industrial i biomèdic. Dirigeix l’empresa Biokit  des de 2008. Exdirectiu d’NTE Sener i de l’start-up e-MedicalMonitor. Considera que la innovació, la internacionalització, l’excel·lència operativa i el talent són factors indispensables per garantir el desenvolupament futur del negoci biotec. De 2005 a 2007 va ser vicepresident de l’Associació de la Indústria Espacial Espanyola (ProEspacio).


Biokit és una empresa dedicada al diagnòstic clínic, de capital privat català, que exporta un 98% de la producció i que en els darrers anys està creixent a un ritme superior al 10% anual. El 2011 va tancar amb unes vendes de 70 milions d’euros.

Fundada el 1973, avui és una de les capçaleres de Werfen Group, el grup internacional líder en diagnòstic que ha fixat la seu a Lliçà d’Amunt (Barcelona).

Gràcies a una estratègia de focalització tant en l’àmbit clínic com el tecnològic, Biokit ha aconseguit un alt nivell de competència en el camp dels immunoassajos, que s’apliquen principalment en el diagnòstic serològic i en el dels trastorns de la coagulació sanguínia. Darrera d’aquesta evolució positiva, també hi ha l’aposta decidida per a la comercialització de productes propis innovadors, amb 23 nous reactius llançats al mercat des de 2009.

Quins són els factors clau per al desenvolupament present i futur, del vostre negoci?

Per a una empresa com la nostra destacaria que l’excel·lència en les operacions és l’aspecte més important a curt termini. D’altra banda, una major capacitat per innovar és indispensable a mig i llarg termini. I malgrat l’obvietat, res d’això és possible sense talent i lideratge.

Dels 230 professionals que treballen a Biokit, un 50% són titulats superiors. L’alta especialització del vostre producte i un mercat internacional demana reclutar un perfil molt específic tant de directius com de científics i tècnics?

En efecte, competim en nínxols de mercat molt determinats tant a nivell clínic com tecnològic, la qual cosa exigeix una alta especialització de l’organització i de les seves funcions. Però l’autèntica competitivitat s’assoleix quan s’integren aquestes especialitats en equips multifuncionals que aporten i comparteixen perspectives complementàries per tal d’obtenir objectius comuns. I cal admetre, potser sorprenentment, que les persones amb formació i esperit generalista encaixen molt bé en aquest model!

Quina política de gestió de RRHH porteu a terme tenint en compte que formeu part del Grup Werfen amb filials als Estats Units?

Sens dubte el formar part d’un grup amb implantació internacional proporciona clars avantatges. Per exemple, és relativament freqüent que alguns dels nostres empleats passin un cert temps treballant en companyies del grup als Estats Units. D’altra banda, es facilita el benchmarking entre companyies, la qual cosa permet adoptar aquelles bones pràctiques que han estat demostrades amb èxit en altres organitzacions.

Podeu captar el talent que necessiteu a Catalunya?

El relativament petit pes industrial de la BioRegió dificulta la contractació de perfils amb experiència en diagnòstic in vitro. Per tant, és habitual la contractació de professionals que provenen del sector biotec i farmacèutic local als quals posteriorment se’ls sotmet a un procés de formació interna. La BioRegió és rica en talent científico-tècnic, però un dels reptes que hem de fer front com a sector és que part d’aquest talent adquireixi competències més relacionades amb els processos industrials de desenvolupament, fabricació i suport de productes. 

Teniu una estratègia de captació de talent jove?

És del tot natural que empreses amb un alt creixement s’interessin per a la captació de talent jove i amb potencial de desenvolupament professional. En el nostre cas, valorem especialment aquells candidats que hagin estudiat i/o treballat a l’estranger, pel que representa en termes de maduresa i iniciativa. D’altra banda, prestem molta atenció a les aptituds bàsiques dels candidats i al seu possible encaix en la companyia.

A la seu de Biokit a Lliçà d’Amunt hi treballen professionals d’altres països?

Una empresa amb vocació internacional no es pot limitar a contractar personal local. Per raons històriques i de pragmatisme la majoria dels empleats de Biokit són locals, però els nostres processos de selecció incorporen cada vegada més personal de la resta d’Espanya i de l’estranger. En aquest sentit, la BioRegió i la marca Barcelona presenten un gran potencial d’atracció que caldria aprofitar  amb plans i programes específics de captació de talent internacional a nivell sectorial. Pensem que la millor estratègia d’èxit és atreure el talent, les millors estratègies sense talent són paper mullat.

Actualment quines oportunitats laborals oferiu?

Més enllà de les posicions clàssiques en una empresa biotec industrial, les grans oportunitats apareixen en la intersecció de competències diverses. Per exemple, la gestió del desenvolupament del negoci, que requereix coneixements i actituds proactives tant en el vessant comercial com en el científic. També la gestió de desenvolupament de producte, que combina el coneixement tecnològic i la gestió de projectes per incrementar la fiabilitat del procés i la qualitat dels seus resultats. O la fabricació biotecnològica robusta, que aplica tècniques de lean manufacturing en la producció de productes biològics de gran variabilitat.

El departament d’R+D al qual destineu el 18% de la facturació, està format per 80 persones. Manteniu vincles amb les universitats?

Biokit té una llarga història de col·laboracions amb empreses i centres de recerca internacionals. De fet, una bona part de la nostra tecnologia i  productes han estat adquirits a partir de projectes col·laboratius, transferències de tecnologia, etc. L’exemple més recent és la col·laboració amb la Universitat de Tsukuba (el Japó), que ha permès posar a punt una tecnologia molt innovadora per incrementar l’especificitat dels nostres immunoassajos.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.