Vés al contingut

El conjunt del sistema públic d’educació superior a Catalunya i el conjunt del sistema públic d’R+D+I català van generar l’any 2015 una facturació de 5.714 M€ (15,7 M€ diaris), que suposa una contribució al PIB de 3.660 M€ (1,7 % del PIB total a Catalunya). La suma dels dos sistemes va contribuir a crear o mantenir 60.313 llocs de treball (equivalents a temps complet) i va generar unes rendes salarials de 2.081 M€.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya impulsat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), presentat el 20 de novembre a Barcelona.

Segons aquest estudi, durant l’any 2015 de cada 100 euros de despesa pública al sistema català d’universitats públiques (SiCUP) es va produir un retorn per a la societat de 226 euros en rendes salarials, 618 euros de facturació i una contribució de 402 euros al PIB de Catalunya. 

El sector de recerca inclòs a l’estudi compren els centres CERCA, la xarxa de centres del CSIC a Catalunya, grans infraestructures de recerca (BSC i Sincrotó Alba), centres tecnològics, parcs científics i tecnològics i diversos centres de recerca mèdica.

 

Assignatura pendent: transferència

Segons l’estudi, cada universitat pública catalana va iniciar l’any 2016, de mitjana, 132 projectes emprenedors, una xifra molt superior a la de l’any anterior (92 de mitjana per universitat) i del 2014 (35 projectes). La resta d’indicadors de gestió emprenedora, en canvi, han empitjorat. “Les universitats estan en una situació d’estancament en l’àmbit de l’emprenedoria tot i les seves potencialitats”, ha explicat Juan Antonio Duro, catedràtic d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili i coautor de l’estudi.

Així, segons l’informe cada universitat va crear de mitjana 2,17 startups i 1,71 spinoffs al 2016, quan l’any anterior la mitjana s’havia situat en 3 i 1,88 respectivament. També ha baixat lleugerament el nombre de patents implantades via spinoff: 2 de mitjana l’any 2016, davant dels 2,2 de l’any anterior.

“Les universitats i centres de recerca catalans són molt bons i competitius a nivell internacional, però ara ens toca reduir el gap de la innovació perquè la societat pugui aprofitar plenament els resultats de la seva recerca. Aquest és el nostre gran repte avui”, va reconèixer durant l’acte de presentació Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i recerca de la Generalitat de Catalunya.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.