Vés al contingut

La biotecnològica Leukos Biotech, spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), acaba de tancar una primera ronda de finançament de 3,5 milions d'euros liderada per la gestora de capital risc Inveready. L’empresa, que fins ara havia finançat les primeres fases de desenvolupament de l’empresa gràcies a la Fundació contra la Leucèmia Josep Carreras, utilitzarà el capital injectat per iniciar la fase II d’un assaig clínic per una nova classe de fàrmacs que tractin la leucèmia mieloide aguda.

Després de la inversió, Inveready se situa com un dels accionistes rellevants juntament amb l’IJC i la Fundació Josep Carreras. També formen part del capital inversor de l’empresa la doctora Ruth Muñoz Risueño i el doctor Enrique Llaudet, soci i actual CEO, que s'ha incorporat recentment a la companyia a partir de les reunions mantingudes amb Leukos Biotech durant les jornades Health & Bio Team Dating organitzades per Banc Sabadell, Biocat i CataloniaBio.

Leukos Biotech, amb seu a Barcelona, es va fundar l’octubre de 2015 arran dels descobriments de la doctora Ruth Muñoz Risueño, experta a nivell mundial en leucèmia i cèl·lules mare i investigadora a l’IJC. Ara és també directora científica de Leukos Biotech. El tractament que desenvolupa la firma se centra en una nova diana terapèutica que destrueix selectivament les cèl·lules mare leucèmiques.

Aquest descobriment obre la porta a una nova estratègia terapèutica per tractar la recurrència del càncer. Com que originàriament era un tractament previst per Parkinson, la segona aplicació del candidat començarà directament la fase II d’assaig clínic amb pacients definits com a “no aptes”, és a dir, majors de 60 anys, l’estat de salut dels quals no els permet sotmetre’s a un trasplantament de medul·la òssia o a quimioteràpia intensiva.

El trasplantament de medul·la òssia pot funcionar en els pacients més joves, però per als pacients “no aptes” –que representen el 40% de tots els pacients amb leucèmia mieloide aguda– no hi ha alternatives reals. Complementàriament a aquesta línia d’investigació, Leukos Biotech també desenvoluparà candidats a fàrmac enfocats a tractar la recurrència causada per cèl·lules mare en altres tipus de càncers.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.