Vés al contingut

Un equip dels Serveis de Gastroenterologia, Hematologia, Hemoteràpia i Hemostàsia de l'Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa un programa per tractar amb teràpia cel•lular als afectats per la malaltia de Crohn. Es tracta d’una malaltia crònica de base genètica, que a través del sistema immunològic de l'individu ataca l’intestí produint-ne la inflamació. Actualment afecta l’1% de la població de l’Estat espanyol, de 18 a 40 anys, i cada any es diagnostiquen uns 2.000 casos nous.

Els impulsors d’aquesta teràpia a l’Estat són el Dr. Julián Panés i la Dra. Elena Ricart, del Servei de Gastroenterologia, que treballen conjuntament amb el Dr. Enric Carreras, cap del Servei d’Hematologia i la Dra. Montserrat Rovira, del Servei d’Hematologia, per fer un seguiment conjunt dels pacients. D’altra banda, amb el Dr. Pedro Marín i el Dr. Miquel Lozano, del Servei d’Hemoteràpia i Hemostàsia, es cuiden de tutelar als pacients en el procés de criopreservació i recol•lecció de cèl•lules mares abans del trasplantament definitiu.

L’Hospital Clínic és un dels pocs centres del món que aplica aquesta innovadora teràpia i ho fa amb la garantia d’èxit experimentada als EUA i a Itàlia, on s’ha aconseguit una remissió total de la malaltia en el 80% dels casos. Una vegada s’ha diagnosticat la malaltia –quan no té resposta als fàrmacs ni a la cirurgia-, el pacient se sotmet a un trasplantament autòleg de cèl•lules mare, és a dir, a un trasplantament de medul•la òssia on s’indueix el restabliment del sistema immunològic per evitar l’atac de la flora bacteriana. El procés dura uns dos mesos i consta de sis fases.

La teràpia amb cèl•lules mare està revolucionant l’enfoc en el tractament de moltes patologies greus. Substituir les cèl•lules d’un teixit danyat per altres de noves del mateix pacient ja és una realitat i és, també, la base de la teràpia cel•lular i la medicina regenerativa, l’últim gran avenç en biomedicina.

L’Hospital Clínic ja ha tractat a tres pacients amb aquest procediment i uns altres quatre estan en diferents fases de la teràpia.

Fotografia: l’equip mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona amb pacients que ja han rebut la teràpia.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.