Vés al contingut

El comitè de neurooncologia de l'Hospital del Mar i el CRC Centre d'Imatge Molecular de Barcelona han iniciat un innovador programa per al diagnòstic i el tractament de gliomes per cirurgia amb neuronavegació.

Aquest programa segueix les recomanacions de l'Organització Europea per a la Recerca i el Tractament del Càncer (EORTC, per les sigles en anglès), que ha recomanat incloure l'ús de la tomografia per emissió de positrons (PET) amb 11C-Metionina -radiofàrmac que té com a principal aplicació clínica l'estudi de tumors cerebrals- en els criteris de pronòstic dels gliomes, perquè s'ha provat que el grau d'activitat identificat per PET en pacients amb aquest tipus de tumors guarda relació amb la gravetat del seu pronòstic.

D'altra banda, s'ha demostrat que els pacients intervinguts per neuronavegació mitjançant imatges fusionades de PET i RM (ressonància magnètica) milloren la supervivència respecte als pacients intervinguts únicament en funció de les imatges per RM.

Les bones perspectives d'aquesta tècnica combinada, tant per a diagnòstic com per a tractament, ha portat al comitè de neurooncologia de l'Hospital del Mar, on es decideixen els pacients d'aquest centre que se'n poden beneficiar, a iniciar aquest programa amb el CRC Centre d'Imatge Molecular.

Els resultats preliminars dels primers pacients als que s'ha realitzat aquest tipus de biòpsia demostren una bona concordança pel que fa al grau d'agressivitat del tumor si es compara el resultat de la PET i de l'anatomia patològica.

Com a tractament, les imatges fusionades PET-RM s'utilitzen per a la planificació quirúrgica en els pacients candidats a cirurgia. La PET informa sobre el grau d'agressivitat i extensió del tumor i permet delimitar el contorn tumoral a ressecar mitjançant el radiofàrmac. La PET amb 11C-metionina permet, a més, fer el seguiment posterior dels pacients intervinguts.

L'equip multidisciplinari que està treballant en aquest nou programa, liderat pel Dr. Antoni Mestre Fusco del servei de Medicina Nuclear de l'Hospital del Mar, vol convertir-se en el centre de referència a l'Estat espanyol per potenciar l'ús d'aquesta tècnica en els gliomes.

crc_quadre.jpgFila superior de la imatge: quatre talls transversals per RM que mostren edema vasogènic associat a la infiltració tumoral.

Fila central: imatge d’activitat tumoral per PET que mostra la captació de metionina.

Fila inferior: fusió de les imatges anteriors, utilitzada per abordatge neuroquirúrgic. S'aprecia que gran part de l'edema no correspon a teixit tumoral.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.