Vés al contingut

La necessitat de prevenir el contagi de malalties tropicals infeccioses com el Zika –que actualment és una prioritat pel sistema mundial de salut– ha donat lloc a múltiples iniciatives. Recentment, un programa ICREA ha creat l’app Mosquit Alert, una plataforma de participació ciutadana per localitzar possibles focus de contagi i crear un mapa d’expansió de l’espècie a Espanya.

Amb el mateix objectiu, l’Institut Català de Ciències del Clima està participant en un projecte d’investigació amb científics del Regne Unit (University of Exeter) i Brasil (Center for Weather Forecasting and Climate Research, Fiocruz, Ministeri de Salut, University of Brasilia i Sao Paulo State University) per desenvolupar un sistema d’alerta precoç que avisi del possible contagi d’una malaltia transmesa per mosquits, com el dengue, el chikungunya o el Zika.

Com a primer prototip, el grup d’investigació va crear una alerta per detectar el risc de dengue tres mesos abans de la Copa Mundial de futbol de Brasil el 2014. Els resultats, avaluats recentment, demostren l’eficàcia de l’eina. De les 550 ‘microregions’ de Brasil, el sistema va predir un alt risc de dengue en el 57%, a diferència del 33% que va detectar el tradicional model de prediccions.

L’èxit del sistema s’explica per la combinació de les dades del sistema de vigilància del dengue (recopilades al llarg de 13 anys) amb les previsions climàtiques en temps real, cosa que no s’havia fet fins ara. Tot i que el nou model tendeix a produir algunes alertes falses, el grup d’investigació considera que és millor “prevenir que curar”. I per tant, valoren el projecte com una eina útil pels serveis sanitaris públics.

El dengue és un patogen que es transmet pel mateix mosquit que provoca el Zika (Aedes aegypti), tot i que desencadena una infecció més greu i pot arribar a provocar la mort. Precisament perquè l’agent causant és el mateix, els investigadors confien que aquest sistema podria ajudar a prevenir el Zika i fins i tot altres malalties transmeses per la mateixa espècie com el chikungunya, amb la vista posada a les Olimpíades de Rio de Janeiro d’enguany, que esperen una gran afluència de turistes.

 

Publicació relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.