Vés al contingut

L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona va estrenar el mes de gener la sèrie Meet Our Scientists, que es publica al canal de YouTube i al web de l'IRB Barcelona, amb l'objectiu de divulgar la biomedicina i atraure talent.

Les càpsules audiovisuals, de tres minuts de durada, donen a conèixer els científics que treballen al centre per mostrar la seva visió, passió, talent i caràcter. La sèrie, que té aproximadament una publicació mensual, vol ser també una font d'informació de les línies de recerca en què treballen els 22 laboratoris i les set plataformes científiques de la institució.

L'investigador ICREA Roger Gomis, fundador d'Inbiomotion, va ser el protagonista del primer vídeo, "Light and credibility". El líder científic del Laboratori de Metàstasi i Control del Creixement creu que per primer cop hi ha una possibilitat real de canviar la manera de tractar els pacients amb càncer metastàsic, que és el seu gran repte com a investigador. Afirma que les eines i la tecnologia que tenim ara a l'abast són una gran revolució per abordar aquest procés.

El segon capítol (febrer) està dedicat al biofísic Xavier Salvatella, també investigador ICREA i receptor d'un projecte del Consell Europeu de Recerca el 2015 valorat amb dos milions d'euros per desenvolupar un projecte de cinc anys. "Magical Choreography", el nom que porta el fragment audiovisual, intenta explicar què fa Salvatella com a líder de grup en el programa de Química i Farmacologia Molecular.

La metàfora sobre coreografia a què aludeix el títol fa referència als senyals per on es transmet la informació entre les proteïnes. En això treballa Salvatella. Concretament, els seus estudis se centren en el Receptor d'Androgen, una proteïna que té interès biomèdic i està associada a la Malaltia de Kennedy (una patologia orfe) i el càncer de pròstata. Entendre com es propaguen els senyals entre proteïnes ajudaria a identificar lloc vàlids cap a on dirigir-hi fàrmacs, i per això la recerca de l'equip de Salvatella podria conduir a noves solucions farmacològiques per aquestes dues malalties que apunten.

María Macías és la propera científica que es donarà a conèixer amb el vídeo “Insights into the puzzles of life”.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.