Vés al contingut

Els grups de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) liderats per Ernest Giralt, del programa de Química i Farmacologia Molecular, i Miquel Pons, del programa de Biologia Estructural i Computacional, desenvoluparan projectes de recerca per trobar mètodes més eficients d’obtenció de fàrmacs amb dues empreses biotecnològiques catalanes, Lead Molecular Design de Sant Cugat del Vallès i Intelligent Pharma de Barcelona.

El finançament de 200.000 euros i 100.000 euros de cada un dels projectes els atorga el Ministeri de Ciència i Tecnologia a través del programa Transmissió de Coneixement a l’Empresa (TRACE), que fomenta la interacció entre els diferents actors del sistema de ciència i tecnologia, en aquest cas laboratoris de recerca bàsica i empreses.

Miquel Pons, especialista en Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) Biomolecular, s’ha associat amb Lead Molecular Design per desenvolupar i validar un programari que aconsegueixi un millor rendiment d’una innovadora estratègia anomenada cribatge de fragments (fragment screening). Aquesta estratègia es basa en cercar petites molècules que interaccionen, encara que sigui lleument, amb proteïnes d’interès. Després es combinen químicament els fragments per obtenir compostos potents. A través de l’RMN es poden detectar interaccions de baixa intensitat entre els fragments i les proteïnes diana. L’equip de l’IRB Barcelona aportarà aquesta tecnologia i la seva experiència en el disseny de fàrmacs. En aquest projecte també hi col·laboren grups del Parc Científic de Barcelona (PCB) i de l’Institut Químic de Sarrià.

Intelligent Pharma i el grup en Disseny i Síntesi de Pèptids d’Ernest Giralt col·laboraran durant dos anys per comprovar l’eficàcia de la tecnologia Helios 2.0 –de cerca de molècules d’interès terapèutic- en els camps de la sida, la hipercolesterolèmia i en infeccions bacterianes multiresistents. Segons explica Giralt, la tecnologia Helios 2.0 d’Intelligent Pharma utilitza els ordinadors per anticipar quines molècules tindran determinades propietats terapèutiques, i “la nostra funció serà verificar, al laboratori, fins a quin punt aquestes prediccions són acurades”.

L'IRB Barcelona té entre les seves missions transformar la recerca bàsica en innovació i estrènyer llaços amb el sector biotecnològic. Durant el 2009, els seus grups de recerca van participar en 20 projectes amb la indústria nacional i internacional.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.