Vés al contingut

Com s’origina la consciència? La podem manipular? Què suposen els psicofàrmacs o les noves biotecnologies que volen perfeccionar l’activitat cerebral? El cervell «augmentat» és un aliat per a l’home o es pot convertir en un problema? És realment possible controlar el canvis cel·lulars i moleculars que provoquen el deteriorament del cos? I si és així, podrem aturar l’envelliment?

Aquests són alguns dels interrogants que es plantejaran en el cicle de debats “Més o menys humans?” que organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Fundació Grífols amb la col·laboració de B·Debate, Centre Internacional per al Debat Científic, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”. La primera d’aquestes conferències, titulada La manipulació de la consciència, tindrà lloc el 31 de març i comptarà amb el neuròleg Bernabé Robles, el psicobiòleg Ignacio Morgado i la doctora en bioètica, Lydia Feito.

El segon debat, que es durà a terme el 4 d’abril, porta per nom El cervell augmentat: aliat o enemic de l'espècie humana? i anirà a carrèc de Jean-Pierre Changeux, neurocientífic i professor emèrit de l’Institut Pasteur, qui parlarà del cervell humà i del que implica “augmentar-ne” les seves capacitats. L’última conferència: La fi de l'envelliment?, abordarà l’etapa de deteriorament de l’ésser humà on Aubrey de Grey, gerontòleg biomèdic de la Universitat de Cambridge, plantejarà la possibilitat d’arribar-la a controlar.

 

L’exposició +HUMANS, el futur de la nostra espècie

Aquest cicle de debats s'emmarca en l’exposició +HUMANS, una mostra que es va inaugurar el 7 d’octubre i que estarà disponible al Centre de Cultura Contemporània fins el 10 d’abril. L’exposició busca reflexionar sobre el futur de l'espècie humana i abordar els límits d’allò que significa ser humà a través de les tecnologies emergents i del nostre context cultural i ètic.

L’artista Cathrine Kramer n’ha estat la comissària executiva i ha comptat amb la col·laboració de Ricard Solé, físic i biòleg, i investigador ICREA. La mostra que recull obres d’una cinquantena d’artistes i diverses propostes pioneres de recerca dóna continuïtat al projecte «Human +», presentat a la Science Gallery del Trinity College Dublin l’any 2011.

A finals d’any, Biocat –a través de la iniciativa B·Debate juntament amb l’Obra Social “la Caixa”– ja havia col·laborat amb el CCCB en diverses conferències que reflexionaven sobre el futur de la nostra espècie i celebrades també en el marc de l’exposició. (Més informació: Cossos que encara importen i La condició posthumana)

 

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.