Vés al contingut

Redacció

Grupo Ferrer i Nanotargeting, una start-up de base biotecnològica nascuda a l'Institut Català de Nanotecnologia (ICN), desenvoluparan un tractament per al càncer que utilitza nanopartícules d'or funcionalitzades amb cisplatí (AuNP-cisplatí).

L’AuNP-cisplatí, gràcies a les seves propietats farmacològiques i cinètiques, permetrà reduir la nefrotoxicitat i altres efectes adversos del cisplatí mantenint o, fins i tot, millorant la seva activitat antitumoral. L’AuNP-cisplatí ha estat descobert a partir de les investigacions del Dr. Víctor Puntes, professor ICREA i líder del Grup de Nanopartícules Inorgàniques de l'ICN, en col·laboració amb el Dr. Fernando Domínguez de la Universitat de Santiago de Compostel·la, el Dr. Francisco Romero de la Universitat de València i el Dr. Óscar Gallego de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

"Després de l'administració de cisplatí, una part es dirigeix al ronyó produint un gran efecte tòxic i una altra s'uneix de manera irreversible a la proteïna albúmina, la qual el transporta cap al tumor però de manera inactiva i, per tant, no provoca cap efecte terapèutic. En canvi, les nanopartícules d'or transporten el cisplatí al tumor en la seva forma passiva i a més impedeixen el seu pas pel ronyó, i s’evita així la seva nefrotoxicitat ", argumenta Víctor Puntes.

La investigació del professor Puntes i els seus col·laboradors ha finalitzat en una sol•licitud de patent. Els drets d'explotació han estat adquirits per Nanotargeting.

El Dr. Jordi Pascual, director de l'ICN, ha explicat que aquest projecte té tres pilars bàsics perquè s’assoleixin amb èxit els objectius "la participació de reconeguts grups de recerca, l'aportació d'inversió de capital i management per part de l'empresariat i la col·laboració d'un potent grup farmacèutic ".

Per a Ferrer aquest acord els permetrà enfortir la seva presència en el camp de les teràpies avançades.

Nanonica Europe, l'inversor suís

Nanonica és una societat d'inversió suïssa especialitzada en el desenvolupament d'aplicacions biomèdiques de nanotecnologia. Per invertir a l’Estat espanyol la firma s'ha associat amb family offices i inversors privats suïssos i italians i ha constituït la companyia Nanonica Europe, amb seu a Barcelona. Nanotargeting és el seu primer projecte, en el qual té previst aportar uns 450.000 euros en la primera fase.

Nanotargeting és una de les 67 empreses i institucions que viatgen amb la delegació catalana coordinada per Biocat, en la principal convenció biotecnològica mundial, la BIO Boston 2012, del 18 al 21 de juny.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.