Vés al contingut

REDACCIÓ

Un dels grans reptes de la indústria farmacèutica radica en la recerca de noves generacions de fàrmacs que combinin eficàcia amb baixa toxicitat i baix cost. En aquest context, acaba de crear-se l'spin-off Iproteos, impulsada per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i la Universitat de Barcelona (UB), amb l'assessorament de la Fundació Bosch i Gimpera, que centrarà la seva activitat en el descobriment de fàrmacs de tercera generació.

L’empresa, situada en el Parc Científic de Barcelona (PCB), està fundada per Teresa Tarragó, investigadora de l'IRB Barcelona, i Ernest Giralt, coordinador del Programa de Química i Farmacologia Molecular de l'IRB Barcelona i catedràtic de la UB.

Fàrmacs selectius i més econòmics

Els components que formen els fàrmacs tradicionals tenen una mida relativament petita que fa que s’uneixin a nombrosos components cel·lulars, provocant sovint un gran nombre d’efectes secundaris. Amb la finalitat de solucionar aquest problema, en els últims 20 anys han aparegut els fàrmacs proteics —fàrmacs de segona generació—, com els anticossos, molt utilitzats en el tractament d’alguns tipus de càncers. Encara que molt més cars, la major mida dels components que formen els fàrmacs proteics els hi permet ser més específics i produir menys efectes secundaris que els anteriors. Els fàrmacs proteics s’obtenen mitjançant organismes modificats genèticament, de manera que es necessiten fer servir costosos processos de purificació per assegurar l’absència de contaminants tòxics.

Iproteos centrarà els seus esforços en la recerca de pèptids que bloquegin l'acció de proteases, importants dianes terapèutiques per al tractament d’una gran varietat de malalties. Per això Tarragó i Giralt combinaran la seva àmplia experiència investigadora en pèptids i proteases amb tècniques de disseny in silico de nous fàrmacs i les tecnologies més innovadores en síntesi de pèptids. "La mida intermèdia dels pèptids permetrà tractar malalties d’una manera tan específica i selectiva com els fàrmacs proteics i amb costos similars a les teràpies tradicionals", expliquen Tarragó i Giralt. A més, la síntesi química dels pèptids en el laboratori permetrà millorar la seva bioseguretat i reduir les possibles respostes immunològiques no desitjades en els pacients.

L’empresa s'ha creat sobre la base de la transferència d’una tecnologia generada en el cor de les institucions de l'IRB Barcelona i la UB. Segons els fundadors, d'aquí tres anys podrien tenir un primer pèptid candidat a fàrmac per començar els assajos clínics corresponents.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.