Vés al contingut

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha aprovat l’inici de l’assaig clínic de fase I de la molècula ORY-2001, plenament desenvolupada per Oryzon Genomics, per avaluar el seu potencial com a fàrmac per tractar l’Alzheimer.

El director mèdic d’Oryzon, el Dr. César Molinero, explica que la diferència entre aquest compost i altres és que ORY-2001 no se centra en millorar els símptomes de la malaltia sinó en aturar la seva progressió. L’assaig, que tindrà lloc a l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, es farà en pacients sans i població anciana per provar la seguretat, tolerabilitat i farmacocinètica d’ORY-2001.

Molinero explica que la molècula retarda o millora el deteriorament cognitiu en models animals amb Alzheimer, tal com han pogut demostrar en els estudis preclínics a través d’un compost per via oral, i també afirma que la molècula té un bon perfil de seguretat. ORY-2001 és un inhibidor dual de LSD1-MAOB, un modulador epigenètic que regula la metilació d’histones. De fet, l’abordatge epigenètic per modificar diverses malalties neurodegeneratives es basa en modificar els patrons d’expressió gènica de neurones i les cèl·lules de suport del cervell, la glia.

Paral·lelament a l’inici de l’assaig clínic, Oryzon Genomics seguirà investigant preclínicament la molècula per veure si pot ser eficaç en altres malalties neurodegeneratives. César Molinero assenyala la malaltia de Parkinson i de Huntington com a dues possibles dianes.

Amb l’aprovació de l’AEMPS, l’empresa ha aconseguit que aquesta sigui la segona molècula que porta a la fase clínica després de l’ORY-1001 per tractar la Leucèmia Mieloide Aguda. Aquest altre inhibidor ja es troba en fase I/II A amb bons resultats i està llicenciat des de 2014 a la multinacional suïssa Roche. César Molinero confirma a Biocat que per la molècula ORY-2001 encara no tenen previst quan la llicenciaran ni a qui. 

 

Notícia relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.