Vés al contingut

Redacció

L'al·lèrgia als aliments és una malaltia molt freqüent en la infància que afecta al voltant del 7% dels nens. Es calcula que, aproximadament, un de cada 25 nens en etapa escolar la pateix, i és la causa més comuna de anafilaxi en aquest grup d'edat. No obstant això, la major part dels centres educatius no estan preparats per fer front als riscos que comporta aquesta patologia.

Per pal·liar aquests efectes, s'ha posat en marxa un projecte de recerca participativa pioner a l'Estat espanyol en el qual estan involucrats un equip d'investigadors de IdeasenSalud.com de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professionals del grup Educasma de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, l'Associació Espanyola d'Al·lèrgics als Aliments i al Làtex (AEPNAA), l'Associació d'Al·lèrgics als Aliments i al Làtex de Catalunya (Immunitas Vera) i l'Associació Basca d'Al·lèrgies Alimentàries (Elikalte).

El projecte, que s'anomena CESA les reaccions al·lèrgiques per aliments, es basa en el nou model de salut 2.0, que incorpora les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al servei de l'assistència sanitària i la millora en la qualitat de vida dels pacients. L'objectiu és informar i entrenar en habilitats d'autocures tant als nens com als seus pares, de manera que coneguin les reaccions al·lèrgiques, evitin la ingesta dels aliments que les provoquen, canviïn les seves rutines alimentàries, aprenguin a llegir correctament l'etiquetatge dels productes i identifiquin els ingredients i, en cas de reacció per ingesta accidental, sàpiguen reconèixer els símptomes inicials i comencin el tractament adequat.

S'organitzaran vuit tallers presencials a la Corunya, Barcelona, Bilbao, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia i València, que seran impartits per educadors especialitzats en la matèria. A cada taller es realitzaran jocs i activitats al voltant d'uns contes i materials dissenyats per al projecte i estructurats en quatre mòduls de treball. A més, un altre grup de nens seguirà el programa en línia des de casa amb els mateixos continguts que els tallers utilitzant recursos audiovisuals amb jocs, activitats i vídeos explicatius per a cada mòdul.

En l'estudi poden participar nens des de qualsevol ciutat de l'Estat, registrant-se a un qüestionari que ja està disponible al web del projecte: www.alergiayalimentos.com.

El projecte CESA compta amb l'aval de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) i l'Associació Espanyola de Pediatria.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.