Vés al contingut

Redacció

Palobiofama, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha començat els assajos clínics del seu primer fàrmac, el compost PBF-509, un antagonista potent dels receptors d'adenosina A2a. El fàrmac, descobert, desenvolupat i patentat íntegrament per aquesta biotecnològica catalana, és un tractament molt innovador que pretén millorar els trastorns de moviment i cognitius dels malalts de Parkinson, malaltia per a la qual només hi ha medicaments amb efecte pal·liatiu. Segons l'empresa, és el primer fàrmac espanyol —i un dels pocs al món— que actua sobre aquesta nova diana terapèutica i arriba a fase clínica.
   
L'assaig de fase I del compost PBF-509, que determinarà la seguretat, tolerabilitat i farmacocinètica en 32 voluntaris sans, es farà al centre de recerca de nous medicaments de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, i es finalitzarà abans d'aquest any.

“Estem molt satisfets de com progressen els nostres projectes de recerca. Rebre l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament i començar els assajos clínics amb una primera molècula pròpia per al tractament del Parkinson era l'objectiu més important de tot l'equip per aquest any 2012. L'experiència acumulada ens ha obert, a més, el camí per culminar el desenvolupament preclínic del nostre segon compost, un nou tractament oral per a l'asma al·lèrgica, i començarem els assajos clínics el primer trimestre de 2013”, ha declarat el Dr. Julio Castro, director general de Palobiofarma.

Aquests dos projectes es desenvoluparan fins aconseguir la prova de concepte en humans (fase II) i finalitzaran el 2014 per ser llicenciats a companyies farmacèutiques. “També hem començat el desenvolupament preclínic regulatori de dos productes més, de manera que l'any vinent tindrem un dels pipelines més atractius del panorama biotecnològic espanyol”, assegura Castro.

El maig passat, Palobiofarma va tancar la tercera ronda de finançament per un milió d'euros, liderada per Inveready Seed Capital, Fitalent –el fons de capital de risc d'Everis– i la Fundació Genoma España. Aquesta aportació de capital se suma al finançament públic que va obtenir la companyia del Ministeri d'Economia i Competitivitat, en el marc del Programa Innpacto el 2011 i del Programa Innocash el 2010.

En total, la biotecnològica disposa amb més de dos milions d'euros per al desenvolupament del seu pla de negoci per al període 2012-2013. "El 100% del capital aportat a l'empresa és espanyol, i això ens fa sentir especialment orgullosos dels èxits aconseguits fins ara", ha afirmat Castro.

L’adenosina i els efectes beneficiosos de la cafeïna

L'àmbit de recerca de Palobiofarma, els receptors d'adenosina, és un camp amb un enorme potencial de desenvolupament. L'adenosina, una substància endògena produïda a l'organisme, regula diverses funcions vitals com ara la freqüència cardíaca, la memòria, els processos inflamatoris i el balanç energètic a través de la interacció amb els seus quatre receptors A1, A2a, A2b i A3.

El paper determinant que juga la modulació d'aquests receptors en la gènesi i l'evolució de diverses patologies està recollit en la literatura científica des de fa més de 30 anys. Treballs recents han demostrat que l'efecte estimulant i neuroprotector que produeixen algunes infusions —com el cafè o el te— està relacionat amb la interacció de la cafeïna amb el receptor d'adenosina A2a, i això podria explicar perquè algunes malalties neurodegeneratives triguen més en desenvolupar-se en persones que prenen cafè amb assiduïtat.

Malgrat tots aquests avenços, no existeix al mercat mundial un medicament basat en la modulació dels receptors d'adenosina, a causa de la complexitat de les interaccions i funcions regulades per l'adenosina i la dificultat d’obtenir molècules suficientment potents i selectives enfront els seus receptors.

Ara, i després de més de més de cinc anys de recerca, Palobiofarma és la primera biotecnològica espanyola que aconsegueix desenvolupar una extensa propietat intel·lectual al voltant dels compostos que modulen aquests receptors.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.