Vés al contingut

Aquest mes de març l’Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron (IR-HUVH), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l'Hospital Clínic-IDIBAPS han rebut l’acreditació de l’Instituto Carlos III com a Instituts de Recerca Sanitària.

El Ministeri de Ciència i Innovació, a través de l’Instituto Carlos III, promou el programa d’acreditació d’Instituts de Recerca Sanitària, i només un altre hospital de l’Estat, el Virgen del Rocío de Sevilla, obtindrà la mateixa acreditació.

L’objectiu principal d’aquest programa és apropar la recerca bàsica i clínica i potenciar el concepte dels hospitals com a centres de recerca. L’acreditació d’Instituts de Recerca Sanitària arreu de l’Estat permetrà ampliar els coneixements científics i tecnològics d’excel•lència i aglutinar una important massa crítica de científics de diferents branques.

Aquest reconeixement institucional ha de donar un recolzament cabdal a totes les institucions acreditades perquè augmentin els seus recursos quant a personal científic, infraestructura i noves tecnologies. A més, es tracta d’un punt de referència únic que ajudarà a consolidar la qualitat i la quantitat dels equips i les línies de recerca. També els donarà l’oportunitat de demostrar, mitjançant l’acreditació, que compten amb un potencial suficient per accedir a subvencions i projectes internacionals.

Quina recerca fan aquests hospitals?

Les àrees de recerca principals de l’IR-HUVH són oncologia i genètica; endocrinologia, creixement, metabolisme i diabetis; malalties cardiovasculars, hemostàsia i hipertensió; neurociències, salut mental i envelliment; fisiopatologia digestiva i hepatologia; malalties infeccioses i sida; immunologia: malalties respiratòries, sistèmiques i genètiques; patologia i teràpia cel•lular i gènica; epidemiologia, salut pública i avaluació de tecnologies sanitàries; farmacologia; i I+D, noves tecnologies i cirurgia experimental. El principal actiu és el seu equip humà de més de 800 professionals. Durant l’any 2007 va realitzar 358 assajos clínics, 163 projectes nacionals i una vintena d’internacionals.

L'IDIBELL té com a principals línies de recerca el càncer i genètica molecular humana; neurociències, patologia infecciosa i trasplantament; factors de creixement, hormones i diabetis; malalties inflamatòries, cròniques i degeneratives; i epigenètica i biologia del càncer. Hi treballen 363 investigadors, 142 becaris i 77 tècnics de suport a la recerca. Segons les dades del 2007, comptava amb 142 assajos clínics en marxa i 226 projectes.

L’Institut d’Investigació Germans Trias organitza la seva activitat de recerca en cinc grans línies: infectoimmunoinflamació; oncologia; tecnologies aplicades a la biomedicina; epidemiologia clínica i molecular, salut pública i salut internacional, i innovació clínica i serveis sanitaris. Hi treballen uns 500 professionals distribuïts en més d’una vintena de grups de recerca. L’any 2007 tenia actius 248 assajos clínics i 106 projectes nacionals (9 dels quals internacionals).

L’IDIBAPS aspira a convertir-se en un centre punter en la recerca clínica i transnacional a Europa orientat a la recerca clínica. Per aconseguir-ho ha establert aliances amb altres centres de recerca catalans com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), l’Hospital Sant Joan de Déu, el Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental, la Transplant Services Foundation (TSF), el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), el Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (CAPSE) i el Parc Científic de Barcelona (PCB). La integració de tots aquests centres en el paraigües de l’IIS Clínic – IDIBAPS permet aglutinar la suficient massa crítica i de talent per fer un salt qualitatiu en la recerca biomèdica a Catalunya i posicionar-los com a referent europeu en recerca biomèdica i transnacional. El 2007 va publicar 686 treballs en publicacions internacionals.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.