Vés al contingut

La bioinformàtica Sequentia Biotech ha creat un programari cloud computing capaç de gestionar i analitzar dades metagenòmiques del microbioma de diferents ambients procedents del cos humà, animal, residus orgànics, agricultura i medi ambient. L’eina, que s’anomena Gaia, genera les dades mitjançant tecnologies de nova seqüenciació (NGS, per les seves sigles en anglès) i integra automàticament tots els nivells de la classificació taxonòmica amb la funcional (des del regne fins a la subespècie) en només 12 hores.

El programari online permet fer una anàlisi comparativa entre mostres en temps real, que es coneix com a metagenòmica comparativa, de manera que esdevé molt més àmplia, ràpida i eficient.  A diferència de la majoria de sistemes bioinformàtics actuals, aquest treballa a nivell de qualsevol organisme (eucariotes, procariotes i virus).

El cofundador i CEO de l’empresa, Walter Sanseverino, explica que l’eina proporciona anàlisi de dades metagenòmiques a partir de mostres ambientals. “És un gran avantatge, ja que s’estima que amb els mètodes tradicionals –basats en l’aïllament i cultiu de microorganismes in vitroes “perden” entre un 90-99% dels microbis de la mostra”, afirma Sanseverino.

La plataforma es distribueix en la modalitat SaaS Programari as a Service (basada en la facturació pel consum) i no requereix la instal·lació del programari al servidor, de manera que agilitza la velocitat de les terminals. L’eina és intuïtiva i està pensada perquè qualsevol investigador que no sigui expert en bioinformàtica la pugui utilitzar. Redueix els costos d’inversions en servidors, llicències i formació.

Sequentia Biotech ha apuntat cap a la metagenòmica, que és l’anàlisi de l’ADN de diversos microorganismes presents en un hàbitat sense necessitat d’aïllar-los o fer el cultiu in vitro,  i intenta donar resposta a un dels grans reptes de la bioinformàtica en aquest camp: analitzar la ingent quantitat de dades resultant de la barreja de genomes de centenars de microorganismes presents en una mostra.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.