Vés al contingut

REDACCIÓ

Les empreses Advancell, Neurotec Pharma i Aromics han creat MSALS, una agrupació d'interès econòmic (AIE) mitjançant la qual desenvoluparan un nou tractament per a l'esclerosi múltiple, una malaltia que actualment afecta a 2,5 milions de persones a tot el món (30.000 a l'Estat espanyol). La coordinació clínica de la nova AIE anirà a càrrec de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital de la Vall d'Hebron i de la Universitat de Barcelona-IDIBAPS.

El director general de Neurotec Pharma, Marco Pugliese, explica que "aquest projecte és un exemple òptim de com els resultats científics nascuts en l'àmbit universitari poden ser traslladats amb èxit al món empresarial".

Les tres biotecnològiques, ubicades al Parc Científic de Barcelona (PCB), també comptaran amb el suport de la Generalitat de Catalunya –a través del programa de Nuclis d'Innovació Tecnològica d'ACC1Ó– , que finançarà part del projecte.

L'esclerosi múltiple és una malaltia inflamatòria crònica i degenerativa que es diagnostica principalment en dones amb edats compreses entre els 20 i els 50 anys. Es caracteritza per afectar greument el sistema nerviós central, fins arribar a incidir en la pèrdua de sensibilitat i de l'equilibri, provocar dificultat en la parla, distorsió i pèrdua visual, fatiga, rigidesa muscular i paràlisi, entre altres símptomes. Aquesta patologia ja és la segona causa de discapacitat permanent, després dels accidents de trànsit.

Els fàrmacs utilitzats actualment per al tractament de l'esclerosi múltiple són immunomoduladors que presenten importants efectes secundaris, tenen una eficàcia limitada i requereixen administració parenteral (intravenosa o subcutània).

El nou tractament que proposen les companyies catalanes, el NT-KO-003, ha demostrat en models animals que té un efecte antiinflamatori i neuroprotector i, a diferència dels fàrmacs actuals, es podria combinar, si cal, amb altres fàrmacs sense potenciar la seva toxicitat i administrar a la pràctica totalitat dels pacients afectats per esclerosi múltiple. Serà el primer tractament que alentirà el desenvolupament de la malaltia i reduirà els danys neurològics que provoca. S'administrarà per via oral. Un altre dels avantatges del NT-KO-003 és que la seva administració es pot estendre també a altres malalties neuromusculars com l'esclerosi lateral amiotròfica.

Els assajos clínics, el 2011

Els assajos clínics en pacients amb esclerosi múltiple començarà durant el primer trimestre del 2011. Concretament, l'estudi es durà a terme en un total de 100 pacients en deu hospitals espanyols i en tres hospitals d'Alemanya.

Amb aquest projecte, Neurotec porta fins a la fase clínica la primera molècula sorgida de la seva recerca. Aromics aconsegueix validar nous biomarcadors en esclerosi múltiple i segons la seva directora general, Carme Plasencia, "és un exemple de l'activitat de l'empresa en l'àrea de la medicina personalitzada, promovent la millora del diagnòstic combinat amb una teràpia més efectiva i segura, en benefici del pacient". Per la seva banda, Advancell reafirma un model de negoci basat en el desenvolupament de nous fàrmacs fins a la prova de concepte clínica (Fase II). "Amb aquest treball mostrem el nostre compromís per crear valor i donar resposta a necessitats mèdiques no resoltes", diu Davide Sirtoli, president de Advancell.

El cost total del desenvolupament del fàrmac és d'uns quatre milions d'euros, i es calcula que el mercat potencial al qual s'adreça ronda els 5.300 milions d'euros.

Un cop superat amb èxit l'assaig clínic, Advancell i Neurotec Pharma llicenciaran el fàrmac a una empresa farmacèutica que continuarà el desenvolupament fins portar-lo al mercat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.