Vés al contingut

REDACCIÓ

Prop d’un centenar d’investigadors en retrovirus de 17 països es reuneixen a CaixaForum de Barcelona entre els dies 18 i 21 de setembre en el vuitè Simposi Internacional de Nucleocàpsides Retrovirals per intercanviar els últims resultats i idees relacionades amb els retrovirals NC. Les nucleocàpsides són proteïnes essencials per a la replicació dels retrovirus, causants de diferents malalties com són la sida o la grip, i que pel fet que muten constantment dificulten el seu tractament.

Aquesta trobada, que se celebra cada dos anys i que des de 1997 ha alternat les edicions entre Europa i Amèrica del Nord, compta amb la col·laboració del Centre Internacional de Debat Científic (CIDC). El CIDC és una iniciativa de Biocat impulsada per l'Obra Social de "la Caixa".

Els experts internacionals en virologia, biologia cel·lular, biofísica, biologia estructural, genètica, química biològica i farmacologia molecular reunits a Barcelona posaran en comú els últims avenços en les seves investigacions i buscaran noves línies de col·laboració internacional per accelerar el progrés en l’estudi i l'explotació d'aquestes proteïnes per aplicar-les a les teràpies antivirals. S’està treballant en diferents línies de recerca centrades en l’estudi de les nucleocàpsides per desenvolupar nous compostos terapèutics i vacunes basats en sistemes de bloqueig de les proteïnes de la nucleocàpside per inactivar la capacitat infectiva dels retrovirus, com el VIH, causant de la sida i d’altres, amb resultats inicials encoratjadors en estudis en animals.

Els retrovirus estan implicats en una gran varietat de diferents tipus de càncer i trastorns del sistema immunològic d’animals i humans. Les primeres recerques de proteïnes retrovirals van revelar que tots els retrovirus contenen una seqüència altament conservada implicada en la formació de la nucleocàpside viral, i en altres importants propietats funcionals dels retrovirus. La capacitat de les proteïnes de la nucleocàpside per unir els àcids nucleics, en particular amb l'especificitat de l'ARN que codifica el genoma viral, suggereix un paper important en el cicle de replicació dels retrovirus.

El simposi es va obrir ahir 18 de setembre amb la conferència magistral Èxits passats i desafiaments futurs en la identificació dels agents patògens clau del VIH de la Dra. Françoise Barré Sinoussi, premi Nobel de Medicina 2008 pel seu descobriment del VIH i investigadora de l’Institut Pasteur de París.

El simposi, coordinat pel Dr. Gilles Mirambeau de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), compta amb la participació, entre d’altres, del Dr. Josep M. Gatell (Hospital Clínic), el Dr. Jeff Lifson (National Cancer Institute NCI-Fredererik dels Estats Units), el Dr. Hans-Georg Kraüsslich (Universitat de Heidelberg i coordinador del projecte de col·laboració de la UE sobre l’inhibidor de la proteasa del VIH) i el Dr. Ben Berkhout (Universitat d’Amsterdam i Societat Europea de Virologia).

Nota de premsa (19/9/2011)

Organitzen:

   

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.