Vés al contingut

Un grup d’investigadors de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), liderat pel doctor José Manuel Fernández Real, ha participat en un estudi internacional que ha identificat un gen de les persones primes, juntament amb professionals del Regne Unit, Eslovènia, Islàndia, Finlàndia, Àustria i els Estats Units.

Els investigadors van partir de la premissa que hi ha una població d’individus que no són genèticament susceptibles a l’obesitat, perquè la prevalença d’aquesta malaltia es manté estable malgrat els factors associats a l’estil de vida, el sedentarisme i una dieta hipercalòrica.

Amb l’objectiu de descobrir quins gens contribueixen a mantenir un teixit adipós sa, els equips van començar l’estudi amb una soca de ratolins que s’havien mantingut prims durant més de 60 generacions.

Segons conclou l’estudi, els teixits grassos d’aquests ratolins tenen nivells alts d’una proteïna que genera el gen tiosulfat sulfurtransferasa (TST) i que porta el mateix nom. Aquesta proteïna ajuda a eliminar els residus nocius que s’acumulen dins de les cèl·lules de greix.

Per demostrar la rellevància del descobriment, els investigadors van crear una nova soca de ratolins que produïen alts nivells de TST i que també van poder evitar l’augment de pes i el desenvolupament de diabetis malgrat estar sotmesos a dietes altes en calories. Amb aquests resultats, l’estudi es va traslladar en humans i s’ha comprovat que els individus obesos tenen menys expressió d’aquest gen.

Els resultats, publicats a la revista Nature Medicine, obren la porta a la creació de noves teràpies. Tenint en compte que la descoberta empara una base genètica a la resistència a la insulina, podrien ajudar a desenvolupar noves estratègies per pacients que pateixen obesitat, diabetis tipus 2 (no insulinodependents) o malalties cardiovasculars o metabòliques associades.

 

Publicació científica relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.