Vés al contingut

galeria

La tecnologia, l'equip emprenedor, el país i l'estat de maduresa del projecte són factors que intervenen en la valoració d'una empresa biotecnològica en les fases inicials. N'han parlat sis inversors i emprenedors que han aconseguit aixecar algunes de les rondes en biotecnologia més importants a Catalunya a la jornada Lessons Learned: Valoració de companyies, més enllà dels números organitzada per Biocat i l'associació d'empreses CataloniaBio, el dia 5 de juliol al Parc Científic de Barcelona.

Jordi Naval, cofundador d'Aelix Therapeutics i director general de la Fundació Bosch i Gimpera, que ha moderat el debat, considera que “és molt important crear valor per a l'accionista que entra al començament ja que és el que assumeix el màxim risc”. Respecte la negociació premoney, és a dir, la xifra inicial que considerem que val una empresa abans que entri el nou inversor, Naval diu que té conseqüències en les futures rondes. “Qualsevol clàusula afecta la valoració premoney. L'inversor, però, mira tot el context d'inversions que necessitarà la companyia. L'objectiu és que el final del camí sigui satisfactori per a les dues parts” comenta Lluís Pareras, director del fons Healthequity SCR.

L'experiència de Carles Domènech, CEO d'Ability Pharmaceuticals, que des que es va crear la companyia l'any 2009 ha aconseguit 6 milions d'euros entre rondes de capital i préstecs tous, ha estat centrar-se més en el desenvolupament de negoci i les llicències que en la captació de fons. La seva estratègia s'ha basat en crear valor per minimitzar la dilució en el capital quan s'han incorporat socis, i opina que les valoracions a l'Estat espanyol són baixes respecte la resta d'Europa. “Hem trocejat el món per signar acords de llicència. Per exemple, hem donat només el 5% del mercat mundial a SciClone per comercialitzar el nostre fàrmac per al càncer de pulmó a la Xina i altres països asiàtics. D'aquesta manera hem afegit valor al nostre projecte i reservem el màxim per al deal final quan el tanquem amb una gran farma o biotec”. Una de les lliçons apreses que repetirien és apostar per un equip qualificat “perquè dóna valor i credibilitat”.

Cada vegada que entren inversors cal un argumentari per aconseguir la valoració desitjada. Tu penses que vals molt i els inversors et diran que vals poc. Si et valoren molt, et diluiràs menys. Nosaltres sempre hem esperat que la primera xifra la digui l'inversor” explica Jordi Carrera, cofundador i CEO d'STAT-Diagnostica. L'abril passat STAT-Diagnostica va aixecar 25 milions d'euros, amb una important participació del fons holandès Gilde Healthcare, per portar al mercat la plataforma DiagCORE. Aquest enginyer aeronàutic que abans de ser emprenedor va participar en activitats de recerca al NASA's Glenn Research Center i l'Agència Espacial Europea, recomana no precipitar-se: “Anar a buscar fons és molt intens. Nosaltres vam tardar gairebé un any. A més, és clau la complicitat i les sinèrgies amb l'inversor”.

Per Alain GarcinuñoBusiness Angel i Interim CFO d'Anaconda BioMed, “no hi ha regles ni una resposta exacta. Depèn dels equips, de com es presenta el projecte, del moment...”. Garcinuño subratlla també els factors emocionals que entren en una negociació i és crític en que “a mi no em val que una empresa de Barcelona em digui que ens falta ecosistema perquè podem sortir a fora a buscar el diner”. En el seu cas concret, ha estat deu anys treballant en diversos bancs d'inversió entre París, Londres i Ginebra. L'exercici de finançament és continu “i tenir un CFO interí ens ajudarà a superar les diferents fases per les quals passi l'empresa”. Aquesta és l'aposta que ha fet Anaconda Biomed amb ell, start-up fundada per Ofir Arad i Marc Ribó, un dels neuròlegs amb més experiència en l'àmbit europeu en el tractament endovascular de l'ictus isquèmic agut (AIS), que està creant una nova generació de catèters per tractar l'AIS.

El punt de vista dels inversors l'han aportat Daniel Oliver, CEO de la plataforma d'equity crowdfunding Capital Cell i assessor de la Comissió Europea en legislació de finançament alternatiu, i Lluís Pareras. “El valor de l'empresa s'entén com algo que es mou i el risc és el que determina la rendibilitat que pots esperar” comenta Oliver, que alerta dels riscos d'una valoració excessiva —pot anar lligada a una valoració baixa (down valuation) en futures rondes, falta de rendibilitat i desmotivació de l'inversor— o massa baixa, “l'emprenedor s'esforçarà a treballar per poc i llavors també veiem que els ecosistemes pateixen fugues de cervells i que costa captar empreses de fora”, aclareix.

Pareras se sorprèn que “ningú em demani mai què vull fer com a inversor amb la seva companyia”. En el cas de Healthequity, “valorem per comparables al mercat. Esperem estar segurs i ens col·loquem a la forquilla baixa”, comenta. Finalment, a l'hora de fer la valoració tenen en compte tres blocs de risc: el científic (el tractament arribarà al pacient?), el management (sabran executar bé?) i el financer (es quedaran sense gasolina a la meitat?).

Mira el vídeo de les Lessons Learned.

 

La propera jornada Lessons Learned serà el dia 22 de setembre (data provisional) i parlarem de la importància d'una bona comunicació en les empreses biotecnològiques i biomèdiques, sigui quina sigui la seva mida. T'hi esperem!

 

Crònica de l'anterior Lessons Learned:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.