Vés al contingut

L’empresa VCN Biosciences, sorgida del grup de Viroteràpia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha guanyat la tercera edició del premi BioEmprenedorXXI, que reconeix el millor pla de creació d’empresa innovadora en el sector de ciències de la vida. El lliurament es va fer ahir a la tarda en el marc del Fòrum Biocat, que va reunir més de 700 representants del sector biotecnològic, biomèdic i de les tecnologies mèdiques de Catalunya.

Aquest programa, impulsat per "la Caixa", Barcelona Activa, Biocat, Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona, pretén facilitar als participants la creació de la seva empresa mitjançant un conjunt d’activitats formatives i l’anàlisi de viabilitat de les idees de negoci.

VCN Biosciences, empresa promoguda pel Dr. Manel Cascalló, el Dr. Ramon Alemany i el Dr. Gabriel Capellà, desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència i selectivitat per fer front al càncer a partir de la plataforma tecnològica que ofereixen els anomenats adenovirus oncolítics. El sistema d’acció dels virus oncolítics és la multiplicació selectiva en cèl·lules tumorals, cosa que provoca alhora la seva mort.

Aquest premi consisteix en una dotació econòmica de 20.000 euros, així com un conjunt d’actuacions dirigides a accelerar el creixement d’aquest projecte, com són un curs formatiu d’alt nivell en estratègia empresarial a la Universitat de Cambridge, presència en una fira internacional de referència del sector, participació en un pont tecnològic i d’innovació i sis mesos gratuïts en la incubadora d’empreses de Barcelona Activa.

ImmunNovative Developments i iMicroQ, finalistes

El premi BioEmprenedorXXI també ha guardonat a ImmunNovative Developments (primer finalista) i iMicroQ (segon finalista) amb 10.000 i 5.000 euros respectivament, a banda de l'accés a activitats formatives i de participació en congressos de referència del sector.

L'spin-off universitària de base biotecnològica ImmunNovative Developments està especialitzada en el desenvolupament de productes per a la prevenció, diagnosi i tractament de la sèpsia i altres malalties inflamatòries de base immunitària. Aquesta spin-off està impulsada pel servei d’immunologia de l’Hospital Clínic i, en concret, per Francisco Lozano, Teresa Lloret i Enric Panadès.

Per la seva part, el segon finalista ha estat l’empresa iMicroQ, encarregada de la producció i comercialització de kits per a la detecció ràpida de patògens i toxines per al sector agroalimentari. Aquesta empresa, impulsada pel Centre d’Innovació en Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i promoguda per Carlos Arias, Viviana Duarte, Diego Bejarano, Pablo Lozano i Ioanis Katakis, porta a terme l’explotació comercial de la tecnologia per a la producció de microsistemes integrats serigrafiats.

El Premi BioEmprenedorXXI ha comptat amb la participació d'onze projectes, procedents d’universitats i entitats d’arreu de Catalunya i focalitzats en diferents subsectors.

Programa BioEmprenedorXXI

BioEmprenedorXXI és un programa de suport a la creació d’empreses en l’àmbit de les ciències de la vida que es desenvolupa a través d’activitats formatives, d’acompanyament i d’anàlisi de la viabilitat de les idees de negoci.

Els participants realitzen un conjunt d’activitats adreçades a poder conèixer de primera mà la realitat del sector, a través de visites a parcs científics, taules rodones amb professionals del sector, assessorament tecnològic, desenvolupament d’habilitats directives i sessions de mentoring, entre d’altres.

Aquest programa s’adreça als titulats universitaris, investigadors, professors, doctorands i emprenedors que tenen una idea de negoci o empresa en fase inicial i volen explorar la seva capacitat emprenedora per crear i posar en marxa una activitat empresarial pròpia, bé com a spin-off de la seva institució o de forma independent.

Des de la primera edició, celebrada el 2008, el programa BioEmprenedorXXI ha crescut en nombre de projectes presentats, en la qualitat dels mateixos, en la implicació per part de les entitats promotores i en la rellevància i participació del seu consell assessor, format per representants empresarials, institucionals i acadèmics del sector de la biotecnologia a Catalunya.

Sobre el Fòrum Biocat 2010:

twitter Segueix-nos a Twitter!

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.