Vés al contingut

REDACCIÓ

La medicina personalitzada i la recerca translacional augmenten les expectatives d’obtenir millors tests de diagnòstic in vitro que guiïn els professionals de la salut en les seves decisions terapèutiques.

La indústria biofarmacèutica es planteja el repte immediat d’associar proves de diagnòstic molecular a teràpies innovadores (concepte conegut com a companion diagnostics).

Aquestes tendències reclamen un impuls de la innovació en el camp del diagnòstic mèdic. Europa concentra una important massa crítica en aquest àmbit, tant científica com industrial, des de la recerca acadèmica al desenvolupament i producció de tests de diagnòstic, passant per l’aplicació de noves tecnologies diagnòstiques a l’àmbit de la salut.

Tots els actors implicats –centres de recerca, hospitals i empreses– treballen per impulsar la innovació en el diagnòstic mèdic. Els clústers regionals desenvolupen un paper clau impulsant la innovació als seus territoris i generant oportunitats de col·laboració en tot l’àmbit europeu. L’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic (EDCA) neix per ajudar els actors locals europeus a convertir-se en líders globals.

La iniciativa va ser liderada en un principi per Euromediag, la xarxa de diagnòstic del clúster Eurobiomed (Llenguadoc-Rosselló i Provença-Alps-Costa Blava, a França) i per Wal-Dx, el grup de diagnòstic in vitro del clúster de competitivitat en salut BioWin (Valònia, Bèlgica). A aquests dos clústers s’han sumat ràpidament d’altres, entre ells Biocat, que ja va signar amb Eurobiomed un acord el passat mes d’octubre per, entre altres projectes, impulsar la col·laboració en diagnòstic mèdic. Recordem que Biocat i Eurobiomed són socis en una xarxa de competitivitat euroregional, el Bioclúster Sud d’Europa, un espai de generació de projectes de col·laboració com l’esmentat acord bilateral amb Eurobiomed o la incorporació a l’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic, entre d’altres projectes europeus.

La resta de membres d’aquesta aliança són el Life Science Cluster Krakow (de Cracòvia, Polònia), Nexxus Scotland (Escòcia) i Oxfordshire Biotech Network (Òxford), Uppsala Bio (Suècia) i ZMDB (Berlin-Brandenburg, Alemanya). En un futur proper també Eslovènia podria unir-se a aquesta aliança de clústers.

Membres de tots aquests clústers van ser presents a la trobada de posada en marxa de l’aliança, que va tenir lloc a Brussel·les el 9 de desembre passat. Els vuit clústers reunits al voltant de la taula representaven un total d’unes 250 empreses i entitats de diagnòstic in vitro.

Els principals objectius de l’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic són promoure la competitivitat dels actors europeus en diagnòstic in vitro mitjançant el networking i els partenariats innovadors, facilitar i accelerar l’accés a mercats no europeus (especialment el nord-americà i l’asiàtic), i impulsar el paper preeminent del diagnòstic dins de la pràctica mèdica.

Els membres de l’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic centraran la seva col·laboració en identificar reptes i necessitats d’aquest àmbit, i impulsar la innovació mitjançant projectes col·laboratius d’R+D i la compartició de plataformes tecnològiques. Entre les perspectives que obre l’acord tindrà un paper prioritari la fertilització creuada entre diferents camps tecnològics.

La professora eslovena Tea Petrin, exministra d’Economia del seu país i expresidenta de l’European Cluster Policy Group –grup de la Comissió Europea adreçat a dissenyar les polítiques europees d’impuls als clústers–, present també a l’esmentada reunió de Brussel·les, va declarar que “l’estratègia de la CE de potenciar les col·laboracions entre clústers té nombrosos beneficis, entre ells l’enfortiment i la projecció de les cadenes de valor regionals a escala internacional. L’aliança de clústers de diagnòstic és pionera en aquesta estratègia i obre un camí en les bones pràctiques dirigides a la capacitació tecnològica d’Europa”.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.