Vés al contingut

Barcelona, 17 de gener del 2023. – L' Associació Espanyola de Bioempreses (AseBio) i Biocat han presentat aquest dimarts BIOSPAIN 2023 al Parc Científic de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Celebrant just 20 anys des de la primera edició, BIOSPAIN es consolida com un esdeveniment de referència internacional per al sector biotecnològic. El congrés constitueix un aparador complet del potencial d'aquesta indústria i de la seva presència a tots els àmbits de la societat, oferint solucions concretes als nous desafiaments que poden sorgir en el dia a dia.

BIOSPAIN 2023 se celebrarà entre el 26 i el 28 de setembre de manera presencial a la capital catalana, epicentre de la biotecnologia a Espanya. Barcelona ha estat escollida seu d'aquest congrés ja que, com reflecteix l'Informe AseBio 2021, Barcelona i Catalunya lideren els rànquings internacionals en nombre de startups, publicacions científiques o assaigs clínics, entre d'altres, a més de comptar amb reconeguts centres de recerca i hospitals. També, segons aquest document, el territori aglutina el 45% de la facturació total del sector a Espanya.

"Les startups i scaleups biotecnològiques establertes a Catalunya han tornat a destacar el 2022 com un dels segments més atractius per al capital risc i han batut records d'inversió aquest any", ha explicat Robert Fabregat, director general de Biocat, que, a més, ha avançat d'un tancament d'any 2022 “extraordinari i per sobre de les expectatives tenint en compte el context internacional” quant a operacions i inversions. El director de Biocat ha aprofitat per recordar que, durant la presentació de l'Informe de la BioRegió 2022 del proper 13 de febrer, es donarà a conèixer el total de la inversió captada el 2022, així com els indicadors més rellevants de l'ecosistema de ciències de la vida i la salut de Catalunya.

Per part seva, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha assegurat que “la celebració d'esdeveniments com BIOSPAIN a Barcelona posen de manifest per què ens hem consolidat com un dels grans motors del sector biotecnològic a Europa. L'edició d'enguany serà altament estratègica per impulsar un sector clau per a la nostra economia i la societat, que vertebra gran part de la innovació i el desenvolupament tecnològic del nostre país i que és un gran pont de connexió entre l'àmbit de la investigació i el teixit empresarial”.

Per això, celebrar l'esdeveniment a Barcelona suposarà un impuls per posicionar el sector biotecnològic espanyol a l'agenda global i de cara a un 2023 que necessita amb urgència solucions innovadores per construir un model econòmic més sostenible i resilient.

Segons ha expressat Fèlix Ortega, director general de Barcelona Activa, Ajuntament de Barcelona, "Un sector com el de ciències de la vida i la salut (i especialment la biofarma o la 'biotech') és dels que més inversió capten, però sobretot dels que més inversió dedica a R+D a nivell europeu. Algunes d'aquestes empreses capdavanteres formen part del nostre teixit industrial, fomentant ocupació de qualitat i les administracions -també les locals- hem d'acompanyar el creixement d'aquest sector amb polítiques de suport efectives. I l'Ajuntament de Barcelona està plenament compromès amb la innovació tecnològica i científica, amb la innovació en salut i sostenibilitat".
 


Ion Arocena, director general d’AseBio, Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat | Conseller delegat d’ACCIÓ, Generalitat de Catalunya, Ana Polanco, presidenta d’AseBio, Fèlix Ortega, Director General de Barcelona Activa, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Robert Fabregat, director general de Biocat
 

Robert Fabregat, director general de Biocat
 

Paula Olazábal, partner i D&I Officer d'Ysios Capital, Laura Soucek, CEO de Peptomyc, Ion Arocena, director general d’AseBio i Richard Borreani, director d’Assumptes Públics i Sostenibilitat de Bayer Hispania
 

Reptes del sector biotec davant un context de crisi

La biotecnologia ha demostrat en moments tan durs com la pandèmia que pot oferir solucions reals a problemes que puguin sorgir de cop i en àrees tan vitals com la salut.

En aquesta edició del 2023, un dels objectius és mostrar que, a més de continuar treballant per fer front a desafiaments sanitaris com pot ser el de les resistències antimicrobianes o l'envelliment de la població, la indústria biotecnològica també treballa per fer front al canvi climàtic, un aspecte fonamental de la nostra vida quotidiana, gràcies al desenvolupament de cultius més resistents i sostenibles, noves fonts de proteïna o alternatives als combustibles fòssils, entre d'altres. Tot això amb el ferm objectiu d'avançar cap a la transició verda.

En paraules d'Ana Polanco, presidenta d'AseBio, davant d'aquest context de crisi i incertesa, la biotecnologia “porta i portarà progrés. BIOSPAIN 2023 serà un aparador i un moment clau per impulsar el treball d'un sector estratègic per a la construcció d'un nou model econòmic més sostenible i resilient.” Per això, Polanco ha considerat que aquesta edició serà “com cap altra” i que hi ha una urgent necessitat de “compromís amb la ciència i innovació de les empreses biotecnològiques”.

Durant aquest esdeveniment de presentació de BIOSPAIN 2023 també hi han participat Paula Olazábal, Partner i D&I Officer de Ysios Capital; Laura Soucek, CEO de Peptomyc i Richard Borreani, director d'Afers Públics i Sostenibilitat de Bayer Hispania, en una taula rodona moderada per Ion Arocena, director general d'AseBio. En aquest espai, els participants han assenyalat la importància que té BIOSPAIN, així com les bones expectatives que tenen respecte a la celebració d'aquesta nova edició del 2023.

BIOSPAIN: oportunitat de negoci

BIOSPAIN és un dels esdeveniments líders del sector a nivell europeu. Reuneix més de 850 entitats innovadores que treballen als àmbits de la salut, l'agroalimentació sostenible i la transformació industrial per trobar solucions contra el canvi climàtic. En edicions anteriors, hi han assistit més de 1.500 professionals de 30 països diferents, i l'esdeveniment ha comptat amb més de 200 expositors i més de 50 inversors nacionals i internacionals. Tot això, sumat a l'enclavament estratègic que és Barcelona, amb una gran capacitat d'atracció per a empreses internacionals, afavorirà noves oportunitats de negoci al sector, ajudant les companyies participants o que estiguin en procés de creació, a explorar noves vies de negoci, tal com ho han confirmat els ponents de la jornada.

Des d'AseBio i Biocat tenen molt clar que la biotecnologia encara té molt a aportar i més encara en un context com el que vivim ara. Per això, la celebració de BIOSPAIN 2023, gràcies a la unió de forces entre companyies i/o professionals i a l'impuls de la innovació, la ciència i la col·laboració, pot propiciar noves idees i oportunitats per complir una meta comuna: millorar la vida de les persones i protegir el planeta de la mà de la biotecnologia espanyola.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.