Vés al contingut

Barcelona, 19 de novembre de 2019.- Els principals centres de recerca catalans sumen més de 6.000 participacions actives en prop de 4.000 assajos clínics, és a dir, els estudis experimentals que permeten obtenir informació sobre l'eficàcia i seguretat en humans d'un tractament o dispositiu mèdic. Només l’any 2017 es van iniciar a Catalunya més de 1.000 participacions en assajos (un mateix assaig pot tenir participacions de dos o més centres catalans). Si es compara aquesta xifra internacionalment, Catalunya es situaria com el 16è país del món amb més participacions en assajos, i la 7a a nivell europeu.

 

Font: Elaboració pròpia a partir de dades d’UNEIX i OMS

Amb aquestes dades, Catalunya es situaria com el segon país del món amb més assajos per milió d’habitants, només per darrere de Dinamarca i superant països com Països Baixos o Suïssa. Barcelona acull del 19 al 21 de novembre l’esdeveniment internacional Clinical Trials Europe, que reuneix a la ciutat representants de l’àmbit dels assajos clínics d’arreu del món. "Barcelona és un gran centre d’innovació i recerca científica i un hub molt important per a la resta d'Europa", destaca Louisa Maitland, directora de la conferencia Clinical Trials Europe.

El 37,3% dels assajos clínics que es fan a Catalunya són en oncologia, seguits en nombre pels estudis per a teràpies per a malalties de la sang i immunitàries (9,9%), sistema circulatori (8,1%), malalties infeccioses (5,8%) i sistema digestiu (5,4%), segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). De fet, si es tenen en compte només les participacions en assajos d’oncologia, Catalunya es situaria al Top 10 del món i al Top 5 europeu.

 

Font: Elaboració pròpia a partir de dades d’UNEIX i OMS

Jordi Naval, Director General de Biocat, destaca que “Catalunya és una de les destinacions de referència en assajos clínics, per la facilitats de reclutament que atorga el sistema sanitari i la presència d’investigadors de referència internacional en els seus àmbits com ara els doctors Josep Tabernero en oncologia, Jordi Bruix i Josep Maria Llovet en hepatologia, Antoni Bayes-Genis en cardiologia, Bonaventura Clotet en VIH o Xavier Montalban en esclerosi múltiple, entre d’altres”.

Per centres, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és el més actiu a Catalunya en assajos clínics, i un dels més actius a Europa. Només el 2018 aquest hospital va iniciar 306 nous assajos i va reclutar més de 1.600 pacients, dels quals més de 1.500 en oncologia. Altres centres catalans amb una intensa activitat d’assajos clínics són els vinculats a l’Hospital Clínic, Hospital de Bellvitge, Sant Pau, Parc Taulí i Hospital del Mar.

Totes les grans farmacèutiques globals tenen assajos clínics actius a Catalunya, incloent-hi les top 15 per volum de facturació (Johnson & Johnson, Roche, Pfizer, Novartis, Merck, GSK, Sanofi, AbbVie, Bayer, Eli Lilly, Amgen, Bristol-Myers Squibb, Gilead Sciences, AstraZeneca i Teva). La participació en assajos clínics suposa un estalvi per al sistema públic de salut: per exemple, Vall d’Hebron estima que l’hospital va estalviar l’any passat al sistema prop de 26 milions d’euros en medicació oncològica gràcies a la inclusió de pacients en assajos clínics.

 

Sobre Biocat

Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Biocat té experiència en l'acceleració de projectes de salut i desenvolupament de talent des de 2008. Des de llavors, Biocat ha invertit més de 13M € distribuïts en 450 programes i activitats en les quals han participat 24.000 professionals, més de 2.600 estudiants i 1.500 empreses i organitzacions, i ha ajudat a accelerar més de 165 projectes. 

 

 Descarrega la nota de premsa

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.