Vés al contingut

Barcelona, 28 de setembre del 2020. A falta de 3 mesos per acabar el 2020, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya exhibeix múscul en un any que d’entrada es presentava difícil a causa de la pandèmia de la Covid-19. En només 9 mesos, les startups de la BioRegió han aconseguit aixecar 120 milions d’euros d’inversió, superant el rècord assolit el 2019, quan es van captar 112 milions. El motor principal d’aquest creixement ha estat el capital risc (venture capital) amb participació internacional, que s’ha incrementat un 67,1% i sobrepassa per primer cop els 50 milions d’euros.

Amb tot plegat, el sector de les ciències de la vida i la salut ocupa a 230.000 persones i representa el 7,3% del PIB català. Així es desprèn de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant elaborat conjuntament per Biocat i CataloniaBio & HealthTech, presentat aquest matí.

El venture capital ha estat la principal via d’inversió el 2020, acumulant 80,2 milions d’euros (un 46,3% més que al 2019) en 25 operacions (un 8,7% més). Respecte a la inversió amb participació internacional, 1 de cada 4 rondes han comptat amb participació estrangera, majoritàriament d’Europa i els Estats Units. Segons la base de dades del Financial Times fDi Markets, des del 2016 Catalunya és la regió del sud d’Europa amb més inversió estrangera.

Aquesta participació internacional ha impulsat la inversió privada de venture capital, stock market i crodwequity, que acumula 105,37 milions d’euros i traspassa per primer cop la barrera dels 100 milions en un any. Les operacions més destacades en el que portem de 2020 han estat les d’Ona Therapeutics (30 milions d’euros) y Oryzon (20 milions) en biotec, NEOS Surgery en medtec (4 milions) i Qida en digital health (3,6 milions).

Ràpid creixement del ‘digital health’

Tot i que els sectors amb més inversió són el biotec i el medtec, l’informe subratlla el ràpid creixement en els últims anys del digital health. El nombre de companyies en aquest àmbit s’ha doblat en 5 anys, arribant a 180 l’any 2019, i la inversió en elles ha passat de 5,1 milions el 2016 a 18,8 milions el 2019.

Un dels actius principals que mou la inversió cap a la BioRegio és la qualitat de la seva recerca. Un total de 41 teràpies es troben en fase clínica a Catalunya. D’altra banda, la BioRegió se situa en el top 15 global (13) i en el top 10 europeu (7) en volum d’assaigs clínics, amb 776 estudis actius el 2019. Durant el 2020 s’han engegat 82 assaigs en el camp de la Covid-19, més de la meitat del total de l’Estat espanyol (159).

 

Reptes de l’ecosistema i propostes d’acció

Segons destaca el Director General de Biocat, Jordi Naval, aquests indicadors posen de relleu que “la COVID-19 no ha fet més que accentuar la importància d’un sector crucial i tractor de la innovació del país”, però avisa: “Continuem perdent posicions en els mapes d’innovació europeus i estem obligats a posar en marxa accions i mecanismes per maximitzar els actius del sistema de recerca i innovació del país, que són extremadament competitius”.

Per la seva banda, la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido, assenyala que “l’èxit del sector es basa en un model de recerca d’excel·lència, educació, emprenedoria i innovació, i és necessari prendre mesures per no perdre posicions en el rànquing europeu d’innovació regional”.

Per aquest motiu, el document posa l’èmfasi en els reptes que l’ecosistema ha d’afrontar per incrementar el seu impacte en l’economia i el seu paper tractor de la innovació, proposant accions de millora en cinc àmbits i incloent una visió del que hauria de ser la Catalunya del 2025:

  1. Transferència tecnològica: l’informe advoca per analitzar les necessitats reals del sistema català de salut i impulsar els projectes a nivell internacional, potenciar les activitats de matchmaking i establir una política d’intensificació d’incentius per a investigadors, metges, personal sanitari i gestors d’innovació.
  2. Acció i desenvolupament de talent: s’aposta per programes d’acceleració de talent basats en necessitats no cobertes, així com per impulsar el lideratge femení.
  3. Mobilització de capital i atracció d’inversió: aconseguir un dealflow de projectes òptim que atregui capital privat català i internacional, promoure fons d’inversió publicoprivats i eines per incorporar la innovació en recerca a les empreses.
  4. Adopció de tecnologia pel sistema públic de salut: desplegar estratègies i instruments per potenciar la compra pública d'innovació i la innovació en la compra pública, així com millorar el retorn dels beneficis de la innovació en l’àmbit assistencial.
  5. Consolidació empresarial: potenciar la capacitat tractora a nivell local de les empreses consolidades i potenciar aliances dintre del teixit empresarial i amb figures clau del sector (centres tecnològics, hospitals, reguladors).

 

Final dels Premis Àlex Casta

L’acte de presentació de l’informe ha conclòs amb la final dels Premis Àlex Casta a l’empresa amb el millor pitch de la Bioregió. Hi han participat ABLE Human Motion, Aortyx, Glycardial, Ona Therapeutics i Pebble Analytics. Els Premis Àlex Casta són una iniciativa conjunta de l’ecosistema en record del Dr. Àlex Casta, reconegut professional del sector de les ciències de la vida i de la salut de Catalunya, que va morir al desembre de 2018. El guanyador ha obtingut un premi per valor de 5.000€ –2.500 € en metàl·lic i 2.500€ de bossa d’hores de consultoria– gràcies al suport de Genesis Biomed; un trofeu commemoratiu per gentilesa d’UPF Ventures; 1 any de subscripció gratuïta a l’associació CataloniaBio & HealthTech i visibilitat en els materials de comunicació de les entitats organitzadores

 

Sobre Biocat

Biocat maximitza l'impacte econòmic i social de l'ecosistema de les ciències de la vida i d'innovació en salut de Catalunya. Centra la seva estratègia en diferents punts clau: sensibilitzar i promocionar l'ecosistema, brindar capacitació innovadora i desenvolupar talent, i accelerar la transferència de tecnologia i el creixement empresarial donant suport i duent a terme activitats per augmentar el valor del sector. Creat el 2006 com una fundació públic-privada, Biocat –juntament amb el Govern– també impulsa polítiques estratègiques de gran abast i projectes destinats a contribuir a la competitivitat del sector.

 

Sobre CataloniaBio & HealthTech

CataloniaBio & HealthTech és l’associació formada per més de 160 empreses i agents del coneixement capdavanters en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) al sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya. La seva missió és ajudar el teixit empresarial a generar noves solucions que millorin la salut de les persones, així com posicionar Catalunya (juntament amb ACCIÓ, Biocat i altres agents) en un dels principals hubs en salut a tot el món.

 

 Descarrega la nota de premsa

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.