El Govern espanyol, en col·laboració amb les comunitats autònomes i els principals experts espanyols i estrangers, impulsarà la conversió de 15 universitats en megacampus de nivell internacional. Aquests nous organismes oficials, que es denominaran Campus d'Excel·lència Internacional (CEI), volen ser el germen del futur model econòmic estatal, que brolla dels resultats de la recerca i la innovació que es faci en aquests grans campus punters i de l'estret contacte entre universitats, centres de recerca d'alt nivell, empreses i organismes locals i nacionals.
Aquest canvi ha estat regulat per l'Executiu mitjançant una ordre ministerial signada pels ministeris d'Educació i Ciència i Innovació, amb la qual es crea una nova categoria oficial de CEI. Cada CEI pot estar format per diverses universitats.
Dues comissions, una tècnica (formada per 21 experts) i una altra internacional (integrada per 9 especialistes espanyols i estrangers), presidides pel Govern, escolliran els 15 projectes que es presentin.
A l’Estat espanyol hi ha 77 universitats, 50 públiques i 27 privades, i el Govern preveu que es presentin a aquesta convocatòria 50 centres públics. Les privades poden optar simplement a la categoria de CEI però, de moment, no a les subvencions, encara que la intenció del Govern és buscar una fórmula de finançament per recolzar en el futur. El projecte preveu, a més, habitatges, un pla d'urbanisme innovador i una arquitectura sostenible.
El Govern compta amb una partida de 50 milions d'euros el 2009 per subvencionar els programes de les universitats seleccionades. Les comunitats que donin suport a una o diverses de les seves universitats per aquest pla hauran de cofinançar aquest projecte a través dels 150 milions destinats a crèdits. El Govern té la mirada posada al 2015. En aquesta data l’Executiu pretén tenir sobre la taula 30 projectes, la meitat dels quals s’hauria posat en marxa i la resta s’aniria iniciant progressivament.
Aquest projecte s'integra en el canvi de model econòmic que busca el Govern. El secretari general d'Universitats, Màrius Rubiralta, ho explica així: "en aquest canvi de model, els campus universitaris tenen un paper fonamental. La Universitat no pot estar sola, ha de buscar complicitats i agregar. I el concepte d'economia sostenible també és important en aquest projecte".
Les universitats que vulguin optar a aquest canvi i rebre finançament tenen només un mes i mig (fins al 8 de setembre) per presentar les seves candidatures. El president dels rectors, Federico Gutiérrez-Solana, considera la iniciativa estimulant: "les universitats han d'analitzar les seves millors capacitats i posar en valor per a tota la societat i dins un concepte d'internacionalització. El que ens juguem és un model, universitari i social, més que una partida pressupostària i moltes universitats ho entenem així".
Cantàbria es presentarà amb un projecte de campus basat en el desenvolupament de l'entorn, englobant en un model totes les iniciatives que ha emprès. Un altre exemple és la Universitat Politècnica de Catalunya. El seu objectiu és aconseguir almenys tres CEI. A més, està treballant en la creació d'un altre gran campus, el de Diagonal-Besòs. El seu vicerector de Política Universitària, Josep Casanovas, explica el seu projecte: "es crea des de l'inici amb tres eixos, docència, recerca i empresa, la qual cosa fa que el disseny sigui més racional i eficient". Al setembre començaran les obres, però no van a presentar el projecte a aquesta convocatòria de CEI.
Extret de l'article 15 campus pugnarán por ser los mejores (El País, 20/7/09)
Subscribe to our newsletters
Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.