Pasar al contenido principal

Madrid i Catalunya continuen sent els principals pols biotecnològics estatals, tal com reflecteixen totes les variables analitzades en l'últim Informe Asebio 2008 (Asociación Española de Bioempresas), que després de nou edicions és el document de referència del sector biotecnològic estatal. Catalunya és la comunitat líder en nombre d'empreses, emprenedoria i inversió en R+D biotecnològica.

L'acte de presentació de l'informe, celebrat el dia 8 de juliol a Madrid, i al qual van assistir més de 300 convidats, va estar presidit per Cristina Garmendia, ministra de Ciència i Innovació; Juan Mulet, director general de Cotec; Pedro Revilla, del Instituto Nacional d'Estadística (INE); Carmen Vela, vicepresidenta i presidenta electa de Sebiot i José Mª Fernández Sousa-Faro, president d’Asebio.

A l’Estat espanyol hi ha 764 empreses usuàries de biotecnologia, un 16% més que el 2006, que donen ocupació a prop de 104.000 treballadors, un 18% més que l'any anterior, i mouen una xifra de negocis de 26.149 milions d'euros. D'aquestes 764 empreses, un 23,82% estan ubicades de Catalunya, un 15,31% a la Comunitat de Madrid i un 12,17% a Andalusia, és a dir, que aquestes tres comunitats agrupen una mica més del 50% del total estatal.

Asebio, en col·laboració amb les bioregions, ha detectat que durant l'any 2008 van començar la seva activitat un total de 40 empreses biotecnològiques. Catalunya i Andalusia continuen sent les comunitats autònomes més emprenedores, amb un 25% i 18% respectivament.

Respecte l'estructura del sector, continuen predominant les pimes, tal com reflecteix el fet que el 90,5% de les empreses tenen menys de 250 empleats.

Igual que l'any 2006, la variable que ha experimentat un major creixement és la inversió en R+D en biotecnologia amb un 27,6%, i que en xifres absolutes són 376,15 milions d'euros. Igual passa amb el nombre d'empreses, Madrid (32,1%) i Catalunya (30,6%) lideren aquest rànquing. A continuació destaquen el País Basc (15%) i Andalusia (7%).

El 43% de les empreses espanyoles enquestades treballen en aplicacions de salut humana (teràpia i diagnòstic). S'han registrat 72 llançaments de productes al mercat, sent la majoria d'ells de l'àrea de salut (humana i animal). A més, s'han comptabilitzat un total de 68 aliances, de les quals, el 64% s'han dut a terme entre entitats espanyoles i s'ha produït un augment dels acords amb entitats públiques.

Segons l'estudi realitzat per Asebio sobre l'exportació de les seves empreses associades, durant 2008 el volum d'exportacions va augmentar un 52% respecte l'any anterior i es van comercialitzar productes biotecnològics d'origen espanyol en més de 40 països.

Durant l'any 2007 els obstacles que van impedir o dificultar l'avanç d'activitats de desenvolupament i comercialització de productes i processos biotecnològics van ser el temps-cost i l'accés a capital, amb un 40% i un 35%, respectivament.

El president de Asebio ha destacat que "en aquest moment necessitem més que mai, que l’Estat aposti fortament per la biotecnologia com a motor de canvi de l'economia". Per la seva banda, la ministra Garmendia ha anunciat una nova mesura per al sector. Es tracta de la bestreta del 25% del pressupost aprovat per a totes les ajudes concedides pel CDTI, amb un límit de 300.000 euros. Aquesta mesura serà aplicable a totes les empreses, els projectes de les quals siguin aprovats a partir d'aquest mes de juliol.

Consultar l'informe

Fotografia (de dreta a esquerra): Carmen Vela, vicepresidenta i presidenta electa de Sebiot; José M ª Fernández Sousa-Faro, president d’Asebio; Cristina Garmendia, ministra de Ciència i Innovació; Juan Mulet, director general de Cotec i Pedro Revilla, director de Metodologia, Qualitat i Tecnologia de la Informació i Comunicacions de l'INE.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.